2022.10.03., hétfő , Helga

Fenntarthatóság

2022. július 11. hétfő • 08:00

Több száz szúnyogot tenyésztünk a kertben már fél deci vízben is

Soltész Zoltán rengeteg információt megosztott az InfoRádió hallgatóival, ami az egyre veszélyesebb szúnyogfajokat illeti.

Három új szúnyogfaj jelent meg Magyarországon, és mindegyik súlyos betegségeket terjeszthet, bár a lakosság jelzéseinek feldolgozására 2019-ben indult Szúnyogmonitor program munkatársai még nem találtak fertőzött példányt – ezt az Ökológiai Kutatóközpont entomológusa, Soltész Zoltán mondta az InfoRádiónak.

A lakosság segítségét kérjték: ha valaki inváziós csípőszúnyogfajokat lát, amelyek sötét alapszínűek, rajtuk nagyon kontrasztos fehér foltokkal, illetve csíkokkal, akkor fotózza le őket és küldje el a képet és/vagy magát az állatot is a Szúnyogmonitor portálon található elérhetőségekre, az ott feltüntetett módon" – figyelmeztetett Soltész Zoltán.

A felvilágosítás már korábban elkezdődött, ezért már több száz példányt is kaptak, igen jó arányban (bő 20 százalék) figyelnek meg az emberek ilyen szúnyogokat a szakértő elmondása szerint.

Fotó: pixabay.com

Három inváziós fajról van szó:

  • ázsiai tigrisszúnyog
  • koreai szúnyog
  • ázsiai bozótszúnyog

A hazai csípőszúnyogok is hordozhatnak bizonyos betegségeket, de ezek az inváziós fajok abban "hoznak" újat, hogy sokkal többféle és sokkal veszélyesebb kórokozókat (például a sárgaláz vagy a dengue-láz kórokozója) hoznak magukkal. Tulajdonképpen nem is a szúnyogok hozzák ide a kórt, hanem a turisták "mennek értük házhoz", és a megfertőződött utazók repülőgéppel néhány óra alatt haza is hozzák a betegségeket.

Amikor megcsíp valakit egy szúnyog, akkor nemcsak vérszívás történik, hanem nyál is érkezik a szervezetbe. Egy fertőzött szúnyognak pedig a nyálában is jelen lehetnek a kórokozók, így pedig átjutnak az emberekbe is.

Mivel a szúnyogok által hordozott kórokozók nagy része mRNS-vírus, az lebomlik, mire megkapják postán a szakemberek, ezért az ilyen beküldött példányokat csak azonosításra használják. Ám azokra a helyekre, ahonnan sok bejelentést kapnak, kimennek a "szúnyogosok", csapdákat helyeznek el, és élő példányokat tudnak bevinni a laboratóriumba. Eddigi tanulság, hogy nem találtak fertőzött szúnyogot Magyarországon.

A szúnyogok elszaporodása ellen gyérítéssel is lehet védekezni, de "ha ismerjük a szaporodási stratégiát", tudni, hogy földdel nem érintkező vízgyűjtő felületeken sokasodnak legszívesebben:

  • kertben kint hagyott vizes vödrökben
  • temetői vázákban
  • esővízgyűjtő hordókban
  • eldugult ereszcsatornában
  • letakart tárgyban az udvaron

"Fél-egy deci víz bőven elegendő ahhoz, hogy több száz csípőszúnyog egy hét alatt kifejlődjön. Csupán annyit kéne tennünk, hogy eső után szétnézünk, és megszüntetjük ezeket a víztesteket, vagy letakarjuk a vízgyűjtőt egy szúnyoghálóval. Ez a legkörnyezetkímélőbb mód a védekezésben" – mondta Soltész Zoltán. A szakértő megjegyezte még: nem valószínű, hogy ezek az inváziós fajok kiszorítják az itteni csípőszúnyog-fajokat.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.