2020.04.01., szerda , Hugó

Fenntarthatóság

2020. február 10. hétfő • 10:33

Tovább folytatódik az Országfásítási Program

Felértékelődik az erdők szerepe a mezőgazdaságon belül, mindez pedig nemcsak a támogatáspolitikában, hanem az Agrárminisztérium szervezetén belül is megmutatkozik.

A tárcán belül új profilt kapott a földügyekért felelős államtitkárság, februártól erdőkért és földügyekért felelős államtitkárság felel majd a terület igazgatásáért és fejlesztéséért. Amint azt lapunk az Agrárminisztériumtól megtudta: kiemelt szerepet kapnak a tárcánál az olyan stratégiai jelentőségű ügyek, mint az öntözésfejlesztés vagy az erdőgazdálkodás - írja a Magyar  Nemzet.

fotó: pixabay.com

Ezért döntött úgy az agrárminiszter, hogy létrehoz egy erdőkért felelős helyettes államtitkárságot, amelynek élére Szentpéteri Sándor erdőmérnököt nevezte ki. A szakember, aki mind igazgatási, mind gazdálkodói szakmai gyakorlattal rendelkezik, február elsejétől látja el a helyettes államtitkári feladatokat.

– A termőföld, az erdő, a hal- és a vadállomány nemzeti kincsünk, megóvásuk, fenntartásuk érdekében a tárcánál idén is nagy hangsúlyt kap természeti erőforrásaink megőrzése. Emellett ebben az évben is tovább folytatódik a nagy sikerű Országfásítási program is – hívta fel figyelmét a tárca.

A 2030-ig szóló erdőstratégia célja, hogy az erdősültség aránya 2050-re elérje a 27 százalékot Magyarországon. Az elmúlt évek telepítéseinek köszönhetően ma ez az arány meghaladja a 21 százalékot, amihez nagyban hozzájárultak a Vidékfejlesztési program keretén belül elérhető támogatások is.

A mintegy húszmilliárd forintos támogatásnak köszönhetően az elmúlt időszakban összesen 6500 hektárnyi új erdőt telepítettek a hazai gazdálkodók. A növekvő támogatásoknak köszönhetően az idei évtől új lendületet kapnak az erdőtelepítések, ehhez saját forrás felhasználásával az állami erdőgazdaságok is hozzájárulnak.

A tervek szerint az állami erdészetek további 550 hektárral bővítik az erdőállományt. A közelmúltban egy új kiválasztási kritériumot is bevezetett az Agrárminisztérium, amely a gyengébb adottságú mezőgazdasági területek erdősítését ösztönözi. Ezzel a gyenge termőképességű mezőgazdasági területeket művelő gazdáknak versenyképes és vonzó lehetőséggé vált az erdőtelepítés.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.