2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Fenntarthatóság

2017. augusztus 24. csütörtök • 18:37

Tűzre kerülnek a kidőlt fák

Számos esetben csupán tüzelőnek adhatják el az erdészetek az áprilisi hó- és jégkárok miatt kidőlt és letört fákat. Az erdőkben még bőven akad munkájuk a kármentéssel foglalkozó gazdálkodóknak. A kidőlt fák eltakarítása után, várhatóan ősszel az újratelepítés is megkezdődhet.

Bár az erdei utak jó részét mára sikerült megtisztítani az áprilisi hó és fagy okozta károktól, a kidőlt fák elszállítása és kitermelése még folyamatban van a legtöbb erdőgazdaságban. A szokatlan tavaszi időjárás óriási károkat okozott a hazai erdőkben az idén. Csaknem hetvenezer hektáron pusztított a jég, a hó, a fagy, a kár mértéke az előzetes becslések szerint megközelíti az egymilliárd forintot.

Az időjárás összesen 2800 kilométernyi erdei és turistautat tett járhatatlanná, számos kulcsosház és turisztikai létesítmény sérült meg a viharokban. Emellett 93 kilométer hosszan a vadkárelhárító kerítéseket is megtépázta az ítéletidő. A pusztítás 75 százalékban természetvédelmi területeket, nemzeti parkokat érintett, így az anyagi mellett az eszmei kár is jelentős, hiszen a szóban forgó területeken több tucat védett madárfaj fészkelt.

A havazást követő hetekben az erdőgazdálkodók elsőként a megrongálódott úthálózat helyreállítására koncentráltak, majd a turisták által sűrűbben látogatott helyeken végezték el a kármentesítést – tudta meg a Magyar Idők az agrártárcától. A belső erdőterületeken az engedélyek megszerzését követően kezdődött el, illetve jelenleg is tart a kidőlt faanyag előkészítése.

A vihar miatt kidőlt fákat a feldolgozást követően a piacon értékesíthetik a társaságok, a kitermelt minőségnek megfelelően.

A súlyos teher alatt több esetben is értékes fák törtek el úgy, hogy az egyébként a bútoriparnak is megfelelő alapanyagot csupán tűzifaként értékesíthetik a társaságok.

A tárca tájékoztatása szerint bár a legtöbb kidőlt fát igyekeznek elszállítani az erdőkből, az elszórt és nehezen megközelíthető egyedek esetében a faanyagot a természet lebontó erejére bízva a területen hagyják a társaságok.

A viharkárok rendezése azonban nem ér véget a fák feldarabolásával és elszállításával, hiszen az erdőgazdálkodóknak az utánpótlásról is gondoskodniuk kell. Ha ugyanis

az erdőben okozott kár mértéke indokolttá teszi, akkor az érintett területet újra erdősíteni kell.

Ez azonban a szaktárca szerint csak az őszi ültetési időszakban történhet meg.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.