2022.12.01., csütörtök , Elza

Fenntarthatóság

2017. május 01. hétfő • 10:40

Új alapokon az OMVK működése

Az elmúlt időszak változásaihoz igazították az Országos Magyar Vadászkamara működését az április 20-ai Országos Küldöttközgyűlés döntései. Új alapokra került a gazdálkodás, és a küldöttek támogatták az Elnökség által meghatározott célokat. Mindezt az új feladatok és az idei évtől rendelkezésre álló jelentős forrástöbblet is indokolta.

A tatai Gottwald Hotelben megtartott ülésen dr. Jámbor László elnök elmondta: a Vadászati törvény és ehhez kapcsolódóan a Vadászkamarai törvény módosítása az OMVK működési feltételeit pozitív irányba változtatta meg. Visszaállt a kötelező vadászkamarai tagság a sportvadászok részére, ami egyebek mellett lehetőséget biztosít arra is, hogy a szervezet megkövetelje a tagságtól az etikus, jogszabálykövető magatartást. A másik lényeges változás értelmében a szervezetre többletfeladatokat ruháztak, amelyek közül a legfontosabb a külföldi vadászok vadászati engedélyeinek kiadása.

fotó: 123rf

Ez nem csak feladatot jelent, de új távlatokat is nyit, mivel az engedélyek teljes díjbevétele is a vadászkamaránál marad. Ami a vadászjegyet illeti, annak bevétele szintén 100%-ban az OMVK-hoz kerül szemben a korábbi 50%-kal. A két tétel jelentősen javítja a működés anyagi feltételeit: a korábbi alig 500 millió forintos éves bevétel helyett már 2017-ben egymilliárd forint fölötti összegből gazdálkodhat a szervezet, míg 2018-ban 1,8 milliárdból.

A gazdálkodásnak nem csak hatékonynak, de átláthatónak is kell lennie. Mindkét szempont érvényesülését szolgálja az új feladatarányos finanszírozási rendszer, amelyet a Küldöttközgyűlés el is fogadott, illetve az újra megalakuló Országos Vadgazdálkodási Alap működésének rendszere.

Az Küldöttközgyűlésen egyéb aktualitásokról is szó esett, így egyebek mellett a megyei Területi Szervezetek idén esedékes tisztújításáról, a Vadászati törvény végrehajtási rendeletéről, amely rövidesen megjelenhet, vagy éppen arról, hogy a hatvani Kárpát-medencei Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumot átadhatják az OMVK vagyonkezelésébe.

Részletes beszámoló az eseményről az OMVK megújult, egységes honlapján.

agrotrend.hu / OMVK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.