2022.12.07., szerda , Ambrus

Fenntarthatóság

2022. október 05. szerda • 12:57

Új találmány a növényi napelem – éjszaka is termeli az áramot

Az új növényi napelemek közvetlen napfény hatása nélkül, felhős időben vagy éjszaka is képesek áramot termelni UV-sugarakból.

Egy 29 éves Fülöp-szigeteki mérnökhallgató, Carvey Ehren Maigue új találmánya a növényi napelem, amely forradalmasíthatja a napenergia felhasználást, működéséhez ugyanis nem kell direkt napfény. Az UV-sugárzás is elegendő hozzá, így borús időben és éjszaka is tudnak áramot termelni, írja a Euronews.


Fotó: The James Dyson Foundation


Elektromos áram UV-sugárzásból

A növényi napelemek a növényekben lévő fényelnyelő (lumineszcens) részecskék felhasználásával készülnek, mezőgazdasági gyümölcs- és zöldséghulladékból. A találmány elnyerte a James Dyson Alapítvány Fenntarthatósági Díját.

Ahogy a növények belsejében is, ezek a lumineszcens részecskék elnyelik a nap UV-sugarait, majd látható fénnyé alakítják, és újra kibocsájtják magukból. A napelemek ezután már képesek a fényt felhasználásával áramot termelni.

Az áttetsző, üvegszerű napelemek az UV-sugarakból átalakított fényt a napelem széleire tükrözik, ahol a fotovoltaikus (PV) cellák kábelei elektromos árammá alakítják őket.

 

Áttetsző, színes üvegszerű napelemek

Az ultraibolya sugarak felhős, borús napokon is, folyamatosan érnek bennünket. Ez azt jelenti, hogy hatalmas lehetőség rejlik az ultraibolya sugárzást megújuló erőforrásként, áramtermelésre használni.

Az új találmánya kifejlesztéséhez Maigue a helyi farmerektől szerezte be a mezőgazdasági hulladékot. A vizsgált 78 növényből 9 mutatott nagy potenciált a napelemek gyártásához. Ezeket a növényeket összezúzzák, majd leszűrik és kivonják belőlük a lumineszcens részecskéket, amelyeket aztán gyantába szuszpendálnak.

Az így kapott anyag bármilyen alakúra formázható, majd házak falaira rögzíthető, vagy dupla üvegezésű ablaktáblák közé illeszthető, hogy megújuló energiát termeljen az épület számára.


Akkor is termel áramot, ha nem éri közvetlen napfény

A növényi napelemet az teszi különlegessé, hogy a hagyományos napelemekkel ellentétben akkor is működik, ha nem közvetlenül a nap felé néz. Áramot tud termelni a felhőkön keresztüli UV-sugárzásból épp úgy, mint és a falak, járdák és egyéb épületek mentén visszaverődő UV-fényből.

agrotrend.hu / Impress Magazin, Fazakas Virág

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.