2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Fenntarthatóság

2019. július 30. kedd • 16:39

Újabb naperőmű épült hazánkban

Befejeződtek az építési munkálatok az ALTEO Nagykőrös külterületén, illetve Balatonberényben található naperőműparkjai esetében, így az átadást követően újabb két erőműpark kapcsolódhatott be az energiatermelésbe a tőzsdei vállalat portfólióján belül.

A most elkészült, saját kivitelezésű erőműparkokkal – a monori és a domaszéki mellett – már négy működű naperőműparkkal rendelkezik a vállalat. A társaság naperőművi projektjeinek névleges teljesítménye az átadott létesítményekkel együtt immár eléri a 20 megawattot, a teljes megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfólió kapacitása pedig eléri az 55 megawattot - írja az origo.hu.

Két újabb hazai naperőmű épült - fotó: pixabay.com

Megkezdik kereskedelmi üzemüket azok az ALTEO által Nagykőrös külterületén, illetve Balatonberényben épített naperőműparkok, amelyek létesítése céljából tavaly év közepén akvirált – az építéshez szükséges engedélyekkel rendelkező – projekttársaságokat az energetikai vállalat.

Az erőműparkok a 2017-2019-es stratégia keretében, 10-15 milliárd forintos beruházási program részeként valósultak meg

Az elkészült létesítmények több szempontból is mérföldkőnek számítanak a társaság életében: egyrészt mert a monori erőmű után a most átadott egységek is a társaság saját kivitelezésében valósultak meg, másrészről pedig azért, merta beruházások lezártával immár összesen négy működő naperőműparkkal rendelkezik a vállalat.

A balatonberényi naperőműpark egy 13,4 hektáros ipari területen épült fel, amelynek kapacitása elérte a 6,9 megawattot. A nagykőrösi naperőműpark összesen 14, egyenként 495 kilowatt névleges villamos teljesítményű naperőmű-egységből áll.

Az erőmű sajátossága, hogy a naperőművek esetében megszokott fix tartószerkezet helyett egytengelyes napkövető rendszerrel működik,amely révén hatékonyabban képes a napsugárzás energiáját használni és ezáltal nagyságrendileg 15 százalékkal magasabb villamos energia termelésére képes a hagyományos telepítésű naperőművekhez képest.

A két erőműpark összkapacitása 14 megawatt, amelynek köszönhetően – a domaszéki, valamint a monori létesítményekkel együtt – az ALTEO Csoport fotovoltaikus portfóliójának összteljesítménye eléri a 20 megawattot.

A cég teljes villamosenergia-termelő kapacitása pedig a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfóliójának teljesítményével, valamint a földgáz erőművi kapacitással együtt meghaladja a 105 megawattot.

„A kivitelezési munkálatok lezártával újabb két működő erőműparkkal bővült a portfóliónk, amelyek stabil eredménytermelő képességükkel hozzá tudnak járulni a cég pénzügyi sikerességéhez. Terveink szerint az erőműparkok működéséből fakadó bevételek a harmadik negyedéves eredményeinkben már látszódni fognak.

Az idei évben ugrásszerűen megnőtt a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfóliónk kapacitása, amely jelenleg – a fotovoltaikus erőműveket és a szélerőműveket beleszámítva – eléri az 55 megawattos összteljesítményt, ez a fenntarthatóság iránt elkötelezett vállalatként rendkívül fontos a számunkra" – tette hozzá ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

Eddig a napimádók paradicsoma voltunk, most már naperőműpark is üzemel Balatonberényben.A Balaton közelsége miatt nem lehetséges hagyományos ipari üzem építése a községben, ezért kiváltképp örülünk a környezettudatos létesítménynek.

Példaértékű a projekt abból a szempontból is, hogy hosszú idő óta az első olyan beruházás a községben, amely nemcsak fellengzős ígéret maradt, hanem meg is valósult." – mondta Horváth László, Balatonberény polgármestere.

„Nagykőrösön közintézményeken és magán ingatlanokon is láthatóak zöldenergiát előállító eszközök. Büszkék vagyunk rá, hogy a vállalat beruházása által olyan fejlesztés történt településünkön, mellyel felkerült az ország energiatermelési térképére.

Nagykőrös jelmondata, az érték értéket vonz, hiszem, hogy jelen esetben is ez történt és a beruházás átadása közös örömünk, s egy nagyszerű partneri együttműködés első sikere" – nyilatkozta Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere az átadás kapcsán.

A létesítmények kereskedelmi működésük megkezdésével a termelt villamos energiát a Kötelező Átvételi Rendszerben értékesítik 25 éven keresztül, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal engedélye alapján.

agrotrend.hu / origo.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.