2022.12.06., kedd , Miklós

Fenntarthatóság

2022. május 28. szombat • 08:32

Újabb szelektívhulladék-kategóriát vezethetnek be

A csomagolóanyagok és a zöldhulladék után hamarosan a megmaradt élelmiszert is szelektíven gyűjthetjük. Agatics Roland, a DTkH Duna–Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint erre belátható időn belül sor kerülhet, hiszen az Európai Unió irányelve szerint a tagállamoknak 2023. december 31-ig egyebek mellett biztosítaniuk kell, hogy a háztartások szelektíven gyűjtsék az élelmiszer-hulladékokat.

A fejlett országokban egy főre vetítve 105 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezik évente, az Európai Unióban a becsült átlag 92 kilogramm. Hazánkban évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladékot termelünk – mintegy harmadát a háztartásokban.

Fotó: PxHere

Bár ez utóbbi mennyisége a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nébih adatai alapján 2016 és 2019 között csökkent, éves szinten még így is fejenként majdnem 65 kilogramm élelmiszer-hulladékot termelünk. Ennek java része a kommunális hulladék közé, vagyis válogatatlan formában a lerakókba vagy az égetőkbe kerül.

Az élelmiszer-hulladékok csökkentése és újbóli feldolgozása érdekében az Amerikai Egyesült Államok két állama, Vermont és Kalifornia már cselekedett. Utóbbiban például idén januártól lépett életbe az az új, az élelmiszer-hulladékok hasznosítását célzó kötelező lakossági program, miszerint a banánhéjak, a csirkecsontok és a maradék zöldségek nem kerülhetnek a kommunális szemetesekbe. Az elkülönítetten gyűjtött élelmiszer-hulladékokból pedig komposztot vagy biogázt készítenek az önkormányzatok.

Ahhoz, hogy a lebomló élelmiszer-hulladékot itthon is szelektíven lehessen gyűjteni, jelentős infrastrukturális fejlesztésekre van szükség. A szemétszállítással foglalkozó társaságoknak új gyűjtőedényeket kell beszerezniük, valamint a gyűjtőjáratokat is át kell alakítaniuk.

Ezzel párhuzamosan az elkülönítetten gyűjtött élelmiszer-hulladékok feldolgozásának feltételeit is meg kell teremteni hazánkban.

– Ezek a befektetések hatványozottan megtérülnek majd, mivel az intézkedéseknek köszönhetően számottevően csökkenthetjük a környezeti terhelést – emelt ki a hulladékgazdálkodás szakember.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet, Köpöncei Csilla

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.