2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Fenntarthatóság

2021. április 18. vasárnap • 10:12

Ürgék mozgolódnak a nászidőszakban

Felébredtek téli álmukból, előjöttek földalatti járataikból az ürgék a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén. Hamarosan elkezdődik a nászidőszakuk.

A Kétegyháza melletti, mintegy 30 hektáros területen 150-200 ürge él. Az alföldi pusztákon valaha oly gyakori rágcsálók az 1990-es évek elején – több tényező együttes hatására -, szinte teljesen eltűntek. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság 2009-ben telepített kétszáz, a szegedi repülőtéren befogott ürgét a Kígyósi-pusztára, Kétegyháza közelébe, egy háborítatlan területre. Az ürgék elfogadták új otthonukat, az állomány egyedszáma jelenleg is 150-200 körül mozog.

fotó: pixabay.com

Az ürgék első példányai március végén jöttek elő földalatti járataikból, azóta pedig mindannyian előbújtak már. A most még alacsony fűben jól látszik, amint fürgén szaladgálnak ide-oda. Kitakarítják, felfrissítik a járataikat, készülnek a nászidőszakra. A nőstények lassan már elkezdik gyűjtögetni a száraz füveket, melyekkel a fészekalmot bélelik majd ki. Kettő-négy utódjukat az átlagosan két méter mélységű földalatti járatokban egyedül nevelik fel, a hímek nem vesznek részt az utódgondozásban.

agrotrend.hu / Kőrös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.