2023.06.09., péntek , Félix

Fenntarthatóság

2022. június 22. szerda • 10:11

Vadászik a barna kánya a Maros-ártérben

Június első napjaiban ritka vendég, egy barna kánya bukkant fel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Makói Tájegységében, a Maros hullámterében. Az ivarérett példány az ártéri erdők mellett vadászott.

A barna kánya ritka, védett ragadozó madár. Külsőre hasonlít a barna rétihéjához, de teste karcsúbb. Színezete barnás, farka villás, erről ismerhető fel leginkább. Kimondottan folyókhoz, ártéri erdőkhöz kötődik, előszeretettel fészkel kis szigeteken, ahol zavartalansága biztosított - írja a Körös-Maros Nemzeti Park.

A Maros árterében csak alkalmanként fordul elő, költése régóta nem volt ebben a térségben. Az itteni öreg erdőrészek, szigetek azonban alkalmas fészkelőhelyek lehetnek. Mivel a most megfigyelt példány nem kóborló fiatal, hanem öreg madár, így elképzelhető, hogy a közelben költ valahol.

Fotó: Balla Tihamér

A barna kánya a rétihéjákhoz hasonlóan, imbolygó repüléssel köröz a levegőben, így keresi zsákmányát. Előszeretettel látogatja a frissen kaszált területeket, rágcsálók után kutatva. Madárfiókákat és halakat is fogyaszt, s ha a sekély, meleg vizekben feljönnek a kagylók, akkor azokat is szívesen szedegeti.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.