2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Fenntarthatóság

2021. augusztus 30. hétfő • 13:33

Valaki idegméreggel gyilkolja a madarakat Pest és Heves megyében

Egyelőre talány, hogy ki vagy kik mérgezik egy rendkívül veszélyes méreggel a madarakat Hatvan, Tura és Galgahévíz környékén. A szer annyira roncsolja a szervezetet, hogy még az emberek is életveszélybe kerülhetnek tőle.

Az elkövetőket  nagy erőkkel keresik a rendőrök, a vadászok és a természetvédelmi park őrei is. Az első eseteket augusztus elején fedezték el. A legtöbb madár Heves és Pest megye határán pusztul el - írja az Index.

A szakemberek boncoláskor jöttek rá, hogy egy erős idegméregről van szó, és mire segítséget kapnának a madarak, szinte kivétel nélkül elpusztulnak. 

A Hortobágyi Madárkórház vezetője, Déri János elmondta a szert már három éve betiltották az Európai Unióban, és egyfajta növényvédő, amely mindent elpusztít.  Az ország más részeiből is hallottunk híreket. Mihozzánk is került jónéhány barna réti héja, barna egerészölyv, varjú, vetési és dolmányos varjú mérgezés gyanúval, amikből néhányból ki is mutatták ugyanazt a hatóanyagot, amit a turai mérgezés során találtak – nyilatkozta az ATV-nek az állatorvos. Bélteki Béla háziorvos szerint már kis mértékben halálos lehet az emberre is, de ha nem is halunk bele, akkor hormonális úton a szaporítószervek károsodását okozhatja.

agrotrend.hu / Index

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.