2022.12.06., kedd , Miklós

Fenntarthatóság

2022. július 08. péntek • 12:21

Védett tengerterületen szabadulna meg hulladékától az egyik olajipari óriás

Az Atlanti-óceánon található Shetland-szigetek jogilag védett tengeri élővilágának veszélyeztetésével vádolják a BP (régebbi nevén: British Petroleum) olajvállalatot, mivel a több ezer tonna olajcső és kábel tengerbe dobásával szennyező ipari hulladékot juttatott a vízbe - adta hírül a The Guardian.

A The Guardian által látott bizalmas dokumentumokból kiderül, hogy az olajvállalat a helyszíni fúrás befejezését követően engedélyt kért 14 darab cső és vezérlőkábel ellenőrzött módon történő ledobására Shetlandtól 193 kilométerre nyugatra. A vállalat hosszas huzavona után arra kapott engedélyt, hogy az összes csövet ott engedje le, ahol azok az olajszállító hajóhoz csatlakoznak, így azok irányítatlanul a tenger fenekére zuhanhatnak.


A Beryl alpha olajfúró a Shetland szigetekhez közeli területen. Forrás: Wikipedia

A vállalat négy nappal ezelőtt kezdte meg a csövek ledobását a területen, miután a múlt héten engedélyt kapott erre a brit leszerelési hatóságtól.

A helyszín azonban a nemzetközi jog szerint védett tengeri terület, mivel itt számtalan ritka és különleges faj él a víz mélyén, mint például az óriás mélytengeri szivacs, az óceáni kagyló, és egy nagyon lassan fejlődő puhatestű. Az óceáni kagyló az egyik legtovább életű állat a Földön, akár 400-500 évig is élhet.

A BP 25 éve végez itt fúrásokat, sokszor 600 méteres mélységben a Petrojarl Foinaven nevű úszó olajszállító hajóval, amely ennyi idő alatt már megérett a selejtezésre. A vállalat azt tervezi, hogy a hajó összes acél tartókötelét és horgonyát, tehát összesen mintegy 4.180 tonna ipari hulladékot itt dob a hullámsírba.


A Petrojarl Foinaven olajszállító hajó. Forrás: Martin Langer/Greenpeace

Egy, a terveket közvetlenül ismerő forrás úgy jellemezte a kábeleket és csöveket, mint egy halom "főtt spagettit", továbbá hangsúlyozta, hogy rendkívül költséges lenne és nagy kihívást jelentene, ha döntés születne ezek kiszedéséről.

A BP ragaszkodik ahhoz az érveléséhez, hogy a kábelek és csövek vízbe dobása csekély hatással lesz a tengerfenék ökoszisztémájára.

Dr. Doug Parr, az angol Greenpeace vezető tudósa azonban nem így vélekedik: "Az egyetlen elfogadható körülmény ipari hulladék tengerbe dobására az életmentés lehet és csakis vészhelyzetben."

A BP 2022 első negyedévében 5 milliárd font nyereséget ért el az olaj- és gázárak globális emelkedésének köszönhetően.

agrotrend.hu / ORIGO, Pallos Judit

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.