2022.09.27., kedd , Adalbert

Fenntarthatóság

2022. augusztus 11. csütörtök • 08:21

Vércsék, egerészölyvek, barna rétihéják köröznek a nyári puszták felett

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztai területein a nyári időszakban leggyakrabban négy ragadozómadár-fajjal találkozhatunk: vörös és kék vércsékkel, egerészölyvekkel és barna rétihéjákkal.

Közülük a kék vércsék költenek a legkésőbb, az ő fiókáik többsége július második felében repül ki - írta a Körös-Maros Nemzeti Park. Az említett fajokon kívül parlagi és rétisasok is vadásznak a dél-alföldi puszták felett. A sasok azonban a nyár második felében már inkább a folyók, tavak mellé húzódnak le, mert ott több táplálékot találnak.

Kígyászölyvek ugyan nem költenek a Körös-Maros Nemzeti Parkban, de átnyaralóként rendszeresen megjelennek. Idén eddig csupán néhány példány bukkant fel (a Csanádi pusztákon). A kígyászölyv fő tápláléka ugyanis a vízisikló, így a mozgását is az határozza meg, hogy hol talál belőle elegendőt. A pusztákon most nagyon megritkultak a vízisiklók, így a kígyászölyvek sem jönnek ide.

Fotó: Szél Antal István

A ragadozó madarak megfigyelésére leginkább a kora reggeli vagy a késő délutáni órákban van esély, ilyenkor indulnak vadászni, napközben inkább pihennek.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.