2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Fenntarthatóság

2021. augusztus 11. szerda • 10:36

Vesztett vonzerejéből a biogazdálkodás

Az enyhe csökkenéssel együtt is a 2015-ösnél több mint két és félszer több ökológiai gazdálkodót tartanak nyilván.

Fotó: wikimedia

Noha 2014 és 2019 között folyamatosan és gyors ütemben nőtt a biogazdálkodással foglalkozó termelők száma és az erre a célra hasznosított terület is, a bővülés tavaly megtorpant. Ugyanakkor az enyhe csökkenéssel együtt is a 2015-ösnél több mint két és félszer több, 5128 ökológiai gazdálkodót tartott nyilván a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) - írja a Világgazdaság. A növekedés okaként a támogatásokat nevezte meg a KSH, a mintegy kétezer hektáros csökkentést pedig a biogazdálkodásra való átállásra bejelentett területek visszaesése idézte elő.

A csökkenésért jelentős részben a gabonatermesztés a felelős: egyrészt a korábbiaknál jóval kevesebben akarták átállítani területüket ökológiai gabonatermesztésre, így ez a terület több mint ezer hektárral lett kisebb, másrészt pedig szintén ezer hektárt meghaladó mértékben csökkent a tényleges biobúzatermő terület.

A biobúzát ettől függetlenül perspektivikus növénynek tartják, az egészséges, szermaradványoktól mentes biobúzalisztre nagy a kereslet. Mint ahogyan a hagyományosan termesztett gabonákra is: sokan például a csúcsokat döntő búzaáraknak tudják be, hogy megtorpant az átállás a biotermelésre. A KSH adataiból kiderül, hogy az ökológiai termesztésű szántóföldi növények termőterülete a gabonafélék visszaszorulása ellenére több mint 1700 hektárral növekedett.

A gabonaféléken kívül ugyan csökkent az ipari növények és a fehérjenövények területe is, de ezt a friss zöldségek, dinnyék, szamóca és a zöldtakarmányok termőterületének bővülése bőven ellensúlyozta. Az ökológiai szőlő-, gyümölcs- és dióültetvények növekedési üteme is megtört ugyan, de egy közel 400 hektáros növekedést azért ezen a területen is elkönyvelhetett a KSH, a rét, legelő ökológiai terület viszont – az átállásra beállított parcellák csökkenése következtében – csaknem négyezer hektárral lett kisebb.

agrotrend.hu / Világgazdaság

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.