2021.06.19., szombat , Gyárfás

Fenntarthatóság

2021. május 15. szombat • 12:56

Virágzik a nyári tőzike

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, a Hármas-Körös erdőiben is javában virágzik a nyári tőzike. Az állományokat a közelmúltban mérték fel Igazgatóság munkatársai.

Ez a hagymás, évelő növény a folyók, erek, tavak partján, tápanyagban dús, időszakosan elárasztott élőhelyeken, többnyire kisebb csoportokban fordul elő. A 35-60 cm-es növényen 2-4 hamvas, kékeszöld, egy-két centiméter széles, húsos levél nő. A levélnél nem hosszabb tőkocsány csúcsán 3-7 virág fejlődik. A harangalakban összehajló, 15-20 mm hosszú lepellevelek fehérek, csúcsukon zöld vagy sárgászöld folttal - írja a beol.hu.

fotó: wikimedia

Virágzása az időjárástól függően április elejétől június elejéig tart. Rovarbeporzású, termései húsos toktermések. Az idén április végén volt a legszebb a virágzása.

A faj állományát az igazgatóság munkatársai háromévente mérik fel. Jellemzően kisebb telepekben, egybefüggő foltokban, a gát lábánál és az idősebb erdőállományok alatt fordul elő.

A nyári tőzike legnagyobb állományai Gyomaendrőd határában találhatók a Hármas-Körös mentén. Öcsödön az Álom-zugban olyan helyeken is előjött, ahol korábban amerikai kőris és gyalogakác volt. Ezeknek az idegenhonos fajoknak a visszaszorítása után kerültek elő új állományai a Tisza folyó bal partján, Szentes, Szegvár, Mindszent és Hódmezővásárhely határában, a gát lábánál szintén előfordul a faj.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.