2019.10.14., hétfő , Helén

Fenntarthatóság

2019. február 12. kedd • 16:26

Vízhiány és vízminőségromlás a láthatáron?

Az Európai Parlament ösztönzi a víz újrahasznosítását a mezőgazdaságban, hiszen az Európai Unió vízforrásai egyre nagyobb igénybevételnek vannak kitéve.

Mivel egyre nagyobb nyomás nehezedik az európai vízkészletre, a mezőgazdaságban öntözésre használható, visszanyert víz minőségi minimumfeltételeit, valamint a visszanyert vizet előállítók kötelezettségeit rögzítő jogszabálytervezetet hagyott jóvá az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén kedden.


A megfelelően kezelt szennyvíz - elsősorban mezőgazdaságban történő - használatával csökkenthető a vízkitermelés - fotó: Pixabay

Az uniós parlament tájékoztatása szerint a vízhiányt a kezelt szennyvíz mezőgazdasági újrahasznosításával megoldani szándékozó jogszabálytervezetről elfogadott álláspont a visszanyert víz előállítására, célba juttatására és tárolására vonatkozó szabályokat és kockázatkezelési lépéseket is tartalmaz.

A visszanyert - azaz a települési szennyvíztisztító telepekről származó - kezelt szennyvizet

  • nyersen fogyasztandó, vagy feldolgozandó élelmezési célú termények,
  • vagy nem emberi fogyasztásra szánt termények öntözésére használják majd.

Az EP-képviselők véleménye szerint az Európai Bizottságnak (EB) 5 éven belül fel kell mérnie, vajon az újrahasznosított víz más módon is felhasználható-e. Mint közölték, ezalatt a tagállamok engedélyezhetnék a visszanyert víz egyéb felhasználását, például az iparban, vagy a környezetvédelem terén.

Az EP tájékoztatása szerint az Európai Unió vízforrásai egyre nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, amely vízhiányhoz és a vízminőség romlásához vezet.

Az éghajlatváltozás, a kiszámíthatatlan időjárás és a szárazság az ember által lakott települések és a mezőgazdaság megfelelő ivóvíz-ellátását veszélyezteti.

Az EB szerint az elmúlt 30 évben drámaian megnőtt a szárazságok

  • gyakorisága,
  • intenzitása,
  • illetve környezeti és gazdasági hatása.

Az unió vízforrásaira a vízkitermelés - különösen a mezőgazdasági öntözés, és az ipari, valamint a lakossági felhasználás - jelenti a legnagyobb veszélyt. Az unió jelenleg évente 1,1 milliárd köbméter vizet nyer vissza, 2025-re ez akár 6,6 milliárd köbméterre emelkedhet, amelynek érdekében kevesebb, mint 700 millió eurót kellene befektetni - tették hozzá.

Az uniós szakminiszterekkel akkor kezdődhet el a tárgyalás a jogszabály végleges formájáról, ha az Európai Unió Tanácsa megegyezik közös álláspontjáról.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.