2021.09.27., hétfő , Adalbert

Fenntarthatóság

2021. július 31. szombat • 15:27

Zöld küllő, a piros sapkás hangyavadász

2022 Év Madara hazánk madárvilágának egyik emblematikus képviselője, az erősen hullámzó röptű, fokozatosan halkuló, gyakran elnyújtott, kacagó kiáltásáról is könnyen felismerhető zöld küllő lesz. Az Európa-szerte gyakori, óvatos természetű madár elsősorban lombos és fenyővel elegyes erdőkben, fás legelőkön él, de ártereken, parkokban és nagyobb kertekben is költ.

A harkályalakúak (Piciformes) rendjének harkályfélék (Picidae) családjába tartozó, a vén kontinens szinte minden országában előforduló zöld küllő (Picus viridis) testhossza 30-36 cm, szárnyfesztávolsága 45-51 cm. Tollruhájának uralkodó színe a zöld. Mindkét nem piros sapkát visel, szemkörnyékük fekete - írja a Turista Magazin. A hím fekete bajuszának közepe piros, a nőstény bajuszsávja pedig teljesen fekete. Táplálékának legjelentősebb hányadát hangyák alkotják, de kisebb mennyiségben rovarokat, rovarlárvákat is fogyaszt. Zsákmányait hosszú, ragadós nyelvével szedegeti össze. Sajátos étrendjéből fakadóan igen sokat tartózkodik a talajszinten, ébersége azonban sosem lankad - a legkisebb veszélyt megneszelve szárnyra kap.

A párok közösen, időt és fáradságot nem kímélve alakítják ki elliptikus röpnyílású fészekodúikat 2-18 méteres magasságban. Május-júniusban lerakott tojásaikon felváltva kotlanak a szülők. A fiókák a harmadik héten hagyják el az odút. Még fiatalon sem távolodnak el túlságosan szülőhelyüktől - a „lélektani” 20 km-es határt csak ritkán lépi át egy-egy bátor kóborló. A zöld küllő areája minden részén állandó, területhűsége pedig a harkályfélék között is rendkívülinek számít. Legidősebb gyűrűzött példánya több mint 15 évig élt.

Fotó: Shutterstock

A zöld küllő (Picus viridis) a védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 50 000 Ft egyedenként. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szintén szerepel e hullámzó röptű harkályféle - besorolása LC (Least Concern), azaz „legkevésbé aggasztó helyzetű”.

agrotrend.hu / Turista Magazin

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.