2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Innováció

2019. május 20., hétfő • 09:17

Melegkedvelő burgonyát fejlesztenek

Hamarosan lehetőség lesz a melegebb régiókban is nyereséges burgonya termesztésre. Az Erlangen-Nürnbergi Egyetem kutatóinak sikerült a gumóképződés mechanizmusát leírni és manipulálni.

Ahogy az egyetem május hatodikán bejelentette, a tudósoknak sikerült egy kis ribonukleinsavat (RNS) azonosítani, amely a hőmérséklettől függően szabályozza a gumók képződését.


fotó: pixabay

A molekula alacsony hőmérsékleten inaktív, de a hőmérséklet növekedésével blokkolja a gumóképződésért felelős fehérje kialakulását. Ezzel a mechanizmussal a burgonya növények magasabb hőmérsékleten „növekedési programra” váltanak, és kevesebb gumót termelnek alacsonyabb keményítőtartalommal, ugyanakkor több zöld hajtást és levelet hoznak.

Az egyetem szerint a kutatóknak sikerült megszüntetniük a kis RNS hatását a burgonya növényekben. Ezek a növények továbbra is jó minőségű gumókat termelek a kísérlet során, még az üvegházakban magasabb hőmérsékleten is, így akár

a gyakorlatban való  termesztés a hőmérséklet növekedése mellett, melegebb területeken is gazdaságos lehet.

Ezután a kutatók szántóföldi körülmények között szeretnék tesztelni eredményeiket. Eddig az egyetem szerint a legmagasabb burgonyahozamokat mérsékelt hőmérsékleten lehetett elérni. A gumóképződéshez az ideális hőmérséklet napközben körülbelül 21 °C, és éjszaka 18 °C.

agrotrend.hu / Top agrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.