Innováció
Melegkedvelő burgonyát fejlesztenek
Hamarosan lehetőség lesz a melegebb régiókban is nyereséges burgonya termesztésre. Az Erlangen-Nürnbergi Egyetem kutatóinak sikerült a gumóképződés mechanizmusát leírni és manipulálni.
Ahogy az egyetem május hatodikán bejelentette, a tudósoknak sikerült egy kis ribonukleinsavat (RNS) azonosítani, amely a hőmérséklettől függően szabályozza a gumók képződését.
fotó: pixabay
A molekula alacsony hőmérsékleten inaktív, de a hőmérséklet növekedésével blokkolja a gumóképződésért felelős fehérje kialakulását. Ezzel a mechanizmussal a burgonya növények magasabb hőmérsékleten „növekedési programra” váltanak, és kevesebb gumót termelnek alacsonyabb keményítőtartalommal, ugyanakkor több zöld hajtást és levelet hoznak.
Az egyetem szerint a kutatóknak sikerült megszüntetniük a kis RNS hatását a burgonya növényekben. Ezek a növények továbbra is jó minőségű gumókat termelek a kísérlet során, még az üvegházakban magasabb hőmérsékleten is, így akár
a gyakorlatban való termesztés a hőmérséklet növekedése mellett, melegebb területeken is gazdaságos lehet.
Ezután a kutatók szántóföldi körülmények között szeretnék tesztelni eredményeiket. Eddig az egyetem szerint a legmagasabb burgonyahozamokat mérsékelt hőmérsékleten lehetett elérni. A gumóképződéshez az ideális hőmérséklet napközben körülbelül 21 °C, és éjszaka 18 °C.
agrotrend.hu / Top agrar