2021.08.03., kedd , Hermina

Precíziós gazdálkodás

2020. szeptember 11. péntek • 12:49

A biztonságosabb szárításért!

A terményszárítás tűzveszélyes technológiai folyamat, de kordában tartható!

A terményszárítás a növénytermesztés befejező művelete, mely nélkül a terményeink java néhány nap alatt tönkremenne. Célja a szemesterményben zajló élettani folyamatok oly mértékű lassítása, hogy az a betakarítástól a felhasználásig jó minőségben tárolható legyen.

Most egy rendkívüli akció keretein belül a Videokontroll precíziós szárítási megoldását akár 7 év futamidejű, alacsony kamatozású KITE NHP hitel segítségével, a KITE Hiteliroda egy ablakos ügyintézése mellett is megvásárolhatja.

 

A terményszárítás ma egyszerre jelent technikai, technológiai és gazdaságossági kérdést, aminek az optimalizálása összetett feladat. A KITE Zrt. 2017 júniusától partnerhálózatában értékesíti - az RS Bt.-vel kötött stratégiai megállapodás alapján - a szemestermény-szárítók biztonságát és hatékonyságát javító innovációt, a Videokontroll elnevezésű technológiát. A KITE Zrt. fontosnak tartja a precíziós gazdálkodást komplexen vizsgálni, a növénytermesztés folyamata ugyanis nem zárul le a betakarítással. Ennek a komplexitásnak elhagyhatatlan része a Videokontrollra alapozott terményszárítás, mely által biztosítva van a KITE Zrt. partnerei számára a növénytermesztés teljes vertikumára a precíziós megoldás. Magyarországon jelenleg már több mint 70 üzem működik ezzel a rendszerrel. A rendszer modern informatikai eszközökre, adatfeldolgozási eljárásokra épül.

Precíziós szárításnak nevezzük, amikor a szárítási folyamat szoros kontrollja mellett fokozatosan és kíméletesen csak annyi vizet veszünk el a terményből, amennyi a biztonságos raktározáshoz szükséges, miközben a termény lokális túlhevülését és a túlszárítást kizárjuk.

A Videokontroll a gravitációs rendszerű, keresztáramú aknás szárítók esetén - a tornyon lévő kilépőnyílások számától függően akár több száz mérési ponttal – nyújt megoldást a távfelügyeletre. A rendszer segítségével optimalizálható a szemestermény-szárítók működése, illetve ezen felül a szárítótüzek megelőzése is lehetővé vált. A szárító minden egyes kilépőablakát hőmérsékletérzékelővel látjuk el, helyspecifikus hőmérsékleti információt kapunk a teljes toronyról egy hőtérkép formájában. A berendezés ezzel a terménytömegen áthaladó forró levegő hőmérsékletét méri a teljes felületen a kilépés pillanatában, ezáltal ellenőrizhetővé téve a szárítási folyamatot.

Ez a termény beltartalmi értékét maximálisan óvja, a szárításhoz szükséges energia mennyiségét pedig minimalizálja. A precíziós szárítás legfontosabb sarokköve, hogy a termény minőségének a megőrzését helyezzük a középpontba. Az eljárás a tűz elleni védelem mellett, az energiafelhasználást is optimalizálja. A Videokontroll a korosabb szárítókkal és a legújabb technológiákkal is megvalósítható. A rendszer a keresztáramú szárítókba utólag is beépíthető, és a szárítási folyamat minden fontos paramétere egy monitoron, sőt akár egy mobil applikáció segítségével interneten keresztül is figyelemmel kísérhető.

Előnyei:

• Megelőzhetőek a helyi elakadásokból, túlmelegedésből, öngyulladásból keletkező tűzesetek.

• Jól bevált az egyenetlen szárítást okozó üzemeltetési hibák észlelésére

• Az elérhető legmodernebb számítástechnikai eszközök alkalmazásával az elakadt terményt rövid időn belül jelzi, jóval a tűz kialakulása előtt, így a kezelő beavatkozhat, mielőtt kár keletkezne.

• A folyamat szoros kontrollja következtében elkerülhető a túlszárítás, ami energiamegtakarítással és a termény beltartalmi értékének javulásával jár, miközben a termény raktározhatósága is javul.

• Az összes érzékelő által mért adat egyidejűleg figyelemmel kísérhető a monitoron

A Videokontroll rendszer alkalmazásáról és beüzemeléséről érdeklődjön területileg illetékes precíziós gazdálkodási szaktanácsadó kollegáinknál vagy látogassa meg honlapunkat: www.pgr.hu

Északkelet-magyarországi régió:       Béres András, +36 30 967 0022

Északnyugat-magyarországi régió:    Boros Roland, +36 30 167 7255

Dél-dunántúli régió:                             Veszelovszki Ádám, +36 30 418 1425

Közép-magyarországi régió:               Goda László, +36 20 354 7494

Déli régió:                                              Said Dávid Ábrahám, +36 30 175 6772

agrotrend.hu / KITE Zrt.

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.