2023.05.30., kedd , Janka, Zsanett

Precíziós gazdálkodás

2022. február 24. csütörtök • 10:44

A drónos permetezésről közérthetően

A légi permetezésre vonatkozó jogszabály módosításával az Agrárminisztérium együttműködésben az Innovációs és Technológiai Minisztériummal megalkotta a drónokkal történő növényvédő szer kijuttatásának jogszabályi környezetét, amelyek egyaránt szolgálják a gazdálkodók és a piac érdekeit. Hogy hogyan működik ez a gyakorlatban és mire kell a gazdálkodóknak figyelni arról Török Gyulát, az ABZ Drone Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Az ABZ Drone Kft. öt éve hazánkban úttörőként az új technológia bevezetését tűzte ki célul maga elé. Céljuk, hogy 2025-ben már annyi drón legyen a magyar mezőgazdaságban ahány agrárvállalkozás van. A cég azt vallja, drón nélkül ma már a precíziós gazdálkodás értelmezhetetlen. A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V. 6.) FVM–GKM–KvVM együttes rendelet módosításáról szóló 4/2022. (II. 8.) AM rendelet megjelenésével kialakításra kerültek a drónos permetezés jogszabályi feltételei.

- Hogyan alakul a szabályozás révén a permetező drónozás jövője?

Azt gondolom, hogy a permetező drónozás jövője innentől kezdődik. Ez az új innováció innentől megfelelő keretek közé kerül és véleményem szerint a kereslet növekedését is fogja jelenteni.

- Mik a legfontosabb követelmények a mezőgazdasági drónok felhasználása során?

Elsősorban a megfelelő szakmai képzés a legfontosabb eleme ennek a jogszabálynak, a másik a szükséges minősítéssel rendelkező drón, illetve természetesen a használatához szükséges műveleti engedélyek megléte és a kormányhivatalok által kiadott engedély, hiszen a drónokat a légi közlekedés szabályai alá sorolták be.

- Lassan kezdődik a permetezőszezon, kérdés hogy milyen növényi kultúrákhoz használható a drón, milyen tanácsokat tudna a leendő felhasználóknak adni?

Ez minden felhasználónál más, nem csak azt nézzük milyen kultúra, hanem hogy a gazdálkodó milyen kezelést folytat. A kezelés módja, a tájegységi szempontok és a táblaméret is fontosak emellett. Mi ebben vagyunk talán a legerősebbek az ABZ Drone-nál, hogy nálunk a permetező drónok legszélesebb palettája érhető el. Független szakemberként a gazdálkodó igényeihez szabva azt a megoldást tudjuk javasolni és kivitelezni, amire valóban szüksége van.

- Mire figyeljenek oda a drón választásnál, milyen drónok léteznek?

A legfontosabb szempont talán a drónok mérete, és hogy kinek mi a legmegfelelőbb. Sokszor hiszik azt a gazdák, hogy nekik a birtokméret miatt a legnagyobb drón kell, de ez nem minden esetben igaz, hiszen a szakmai és infrastrukturális szempontokat is figyelembe kell ilyenkor venni. Egy kisebb drónnal adott esetben - mivel kompaktabb- sokkal könnyebb dolgozni és berepülni egy adott területet amennyiben kisebb táblákkal rendelkezik a gazdálkodó. Itt is érvényes, hogy mi az ügyfél célja, a költségmegtakarítás vagy esetleg a gyorsaság. A permetező drónozás egy egyszerű folyamat annak, aki ebben otthon van. Ha valaki most szeretné elkezdeni, akkor hosszadalmas és nehéz lehet a tanulás, ezért mindenképpen azt javasolnám, hogy az érdeklődők forduljanak szakemberhez. Nálunk minden egy kézben van, a megfelelő tudás, az engedélyezés, a betanítás, a drónok kiválasztása. Aki nem ismeri a szakmai előírásokat az csak kárt fog okozni magának és környezetének.

- Miért érdemes felmérő drónokat is betenni a technológiába?

A legmodernebb permeteződrónokkal már képesek vagyunk arra, hogy a helyszínen is rögtönözzünk repülési tervet és kijelöljük a tábla határait, azonban van ennél egy professzionálisabb megoldás, ami egy előzetes felmérés alapján történik. Az egyik során egy ún. RTK-pontos felmérés történik, amit később centiméter pontossággal tud lekövetni a permeteződrón, így a lehető leghatékonyabb és legpontosabb útvonalat tudja végig repülni. A másik megoldás az pedig az, hogy egy multisprektális kamerával mérjük fel a területet, és ezen képek értékelését követően tudjuk kidolgozni a kijuttatást. Ezt a differenciált kijuttatási térképet aztán a permeteződrónnak is át tudjuk adni. Ezáltal akár foltkezeléseket is tudunk a levegőből végezni kártevőirtásnál vagy gyomírtásnál.

- Milyen költségekkel jár a drónos permetezés?

Ez minden esetben az adott viszonyokat figyelembevéve más. Többszáz ügyfelünk visszajelzése és egy belső megtérülési számítás alapján azt tudom mondani, hogy ma drónnal kezelni egy adott területet egy földi géphez képest 8500 forinttal kevesebbe kerül hektáronként. Így nincs taposási kár, kisebb az amortizáció és nincs üzemanyaghasználat sem. Nem utolsó szempont, hogy a drónos permetezéssel megspóroljuk a víz 95 százalékát, hiszen 10-15 literrel lehet kijuttatni így a permetszert a földekre. A permetezési szolgáltatás ára pedig 8-15.000 forint között van hektáronként.

Cégünk több mint 5 éve kutatja és gyakorolja a permeteződrónozást ezért örülünk annak, hogy ezt végre jogszabályi keretek közé terelték. A webáruházaktól rendelt eszközökkel ezt a tudást a gazdálkodók nem kapják meg. Azt szeretnénk, hogy zökkenőmentesen be tudjuk illeszteni a magyar gazdálkodókhoz ezt a technológiát. A fontos, hogy az agrárvállalkozók életében úgy legyenek jelen a kis monitoring drónok, a szoftverek, a nagy permetező drónok, a földi gépek és műhold képek, hogy azt összhangban, egy technológiaként tudják használni, mellyel egy új szintre emelhetik a gazdaságukat

https://abzdrone.com/

agrotrend.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.