2020.05.25., hétfő , Orbán

Precíziós gazdálkodás

2017. augusztus 22. kedd • 11:06

A precíziós gazdálkodás bankos szemmel

Miben rejlik a precíziós gazdálkodás legfontosabb erénye? Milyen kapcsolatot fedezhetünk fel a menedzsment szemlélete és a hitelezés, valamint a kockázatkezelés menetében? Miért fontos egy pénzügyi stratégiai partner a fontos beruházási tanácsadások során? Ezekre a kérdésekre gyűjtöttük össze a válaszokat a gazdák stratégiai szemléletét vizsgáló cikksorozatunk következő részében.

Fontos elsőként magáról a precíziós gazdálkodásról beszélni, hiszen ennek nyomán lehet majd felvezetni az üzem vezetősége és a pénzintézeti szempontrendszer közötti összefüggéseket. Mindenkinek van egy precíziós gazdálkodásra vonatkozó meghatározása, ez alól a Takarék Agrár Központ sem kivétel. Röviden összefoglalva:

a technológia fő ismérve a területünk és a gazdaságunk minél mélyebb ismerete, valamint ennek az információhalmaznak a segítségével az optimális működésre való törekvés.

Véleményünk szerint nem az az elsődleges kérdés, hogy ezt a tudást a technológia révén, vagy a hosszú időn át tartó tapasztalás útján szerezzük meg. A precizitás megjelenhet egy idős gazda éveken át tartó áldozatos munkájában is, mint amikor az eke fogásából megmondja a területe kötöttségét és a táblán belüli nedvességmegtartó képesség különbségeit. Ennek a tudásnak a megszerzésére a felgyorsult és erősen gépesített világban azonban már nincs lehetőség. A táblák, földterületek ’kórtörténete’ sokszor ismeretlen, a területek koncentrálódásakor a sokfelől döntési körünkbe tartozó területeket egyben kezeljük és előzetes vizsgálatok nélkül, azonos dózisokkal kezeljük. Pedig ez nem csak környezetvédelmi, hanem gazdasági téren is sok kérdést vet fel.

A precíziós gazdálkodás legfontosabb előnyei és hátrányai a bank szemszögéből - Takarék Agrár Központ összeállítás

Talán különösen hangzik, de ennek a tudásnak a megszerzésére nem mindenkinek van szüksége.

A tábla mély ismeretéhez szükséges adatoknak nemcsak értéke, hanem költsége is van.

Ez annál magasabb lesz, minél pontosabb adatokat szeretnék megszerezni. Ezért jelenik meg a költségtényező a táblázat mindkét oldalán. Az egyszerűbb megoldás a hozammérő használata, amivel mérhetővé válik a tábláról lekerülő termény által a kimenő inputok összessége. A tábla hozamtérképe azonban önmagában csak egy okozat, ami az eredendő okot – ami lehet elemi-, vadkár, mikro-, makroelem hiány/többlet, művelési/emberi hiba…stb. – csak sejteti.

Az érdeklődőknek azt a kérdést is fel kell tenniük maguknak,

hogy mihez kezdenek ezzel az adatmennyiséggel?

A nyers adat önmagában értéktelen; kijuttatási tervvel együtt jelent csak komoly megtakarítási lehetőséget. Emellett a technológiák terjedésének az is gátat szab, hogy az inputok és a termények nyomon követhetőségével együtt nő a cégen belüli átláthatóság is. Lássuk be, hogy ez még nem mindenkinek áll érdekében. Az adatok kiértékelésére egy új piac kezd formálódni, amiben – remélhetőleg – kiemelt szerep jut majd a szaktanácsadói hálózatnak és új módszertannal felszerelkezve pontosabb adatok kerülnek a gazdák birtokába.

A pénzintézetek számára egy igen csábító hitelezési cél a precíziós gazdálkodás több szempontból is. Bár idővel csökken az eszközök értéke, de - megfelelő birtokméret esetén - hatékonyságjavító célként a megtérülése rövid lehet. A birtok mérete nem azt jelenti, hogy csak a nagyok számára lehet járható út a gazdálkodás precízionálása. Kis birtokoknál csak a megfelelő gépkapcsolásokat kell megtalálni az elinduláshoz. Mivel a növénytermesztésben a legnagyobb költségtényező a tápanyag kijuttatás, ezért ennek táblán belüli megkülönböztetett kezelése jelenti a legnagyobb költségmegtakarítást is. Érdemes ezzel kezdeni és erre egy kedvező ár-érték arányú gépkapcsolatot kiépíteni.

A szemléletváltás nem kerül semmibe, az adat megszerzése és kiértékelése a drága.

A pénzintézet szempontjából az a szemlélet fontos, ami a gazdát jellemzi a precíziós gazdálkodáson keresztül. A gazdáknak sokszor nehézséget okoz az adminisztráció, vagy egy komplex, megalapozott üzleti terv összeállítása. A precíziós technológiák segítségével az adatok megbízhatóak, követhetőek, kevesebb lehet az emberi hiba, továbbá a növények, állatok általános életképessége is javul igényeik pontosabb kielégítése nyomán. Ezek a pénzintézet kockázatkezelésének szempontjából fontosak, hiszen javul a termelés fenntarthatósága és az üzem versenyképessége is. Különösen gyorsan megtérülhetnek ezek a beruházások magasabb hozzáadott értékű ágazatok (állattenyésztés, kertészet) esetén, mert a tömegtermékek piacán - ahogy a táblázatban is áll – nem tudunk árkülönbözetet realizálni precíziós és nem-precíziós termelésből származó végtermék között.

A Takarék Agrár Központ beruházási és finanszírozási tanácsadással, valamint helyszíni igényfelméréssel segíti a fejlődni vágyó gazdákat, nyugodtan keressenek minket és gondoljanak a Takarék Csoportra, mint pénzügyi stratégiai partnerre a sikeres működéshez.

A Takarék Agrár Központ edukációs célú cikksorozatot indított az agrotrend.hu oldalon. Célunk a mezőgazdaságban tevékenykedő szereplők pénzintézetekkel való együttműködésének a javítása. Az első részben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a finanszírozó nélkülözhetetlen stratégiai partnere a gazdálkodónak. Cikksorozatunk második részében a finanszírozási fajtákkal és a források költségével foglalkozunk, kiemelten a Takarék Agrár Hangulati Index (TAHI) legfrissebb adataival összhangban.

Gór Arnold, regionális agrár kapcsolattartó

Takarék Agrár Központ

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.