FÓKUSZBAN

A vízjogi engedélyeztetésről

A vízjogi engedélyeztetésről

Az öntözést segítő vízilétesítmények megvalósítása is ...

Kalászosok és repce lombkezelése tavasszal

Kalászosok és repce lombkezelése tavasszal

A növények tavaszi indító kezelései kulcsfontosságúak, mert ...

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Rendelje meg 2018. március 31-ig a PROFI Magazint egy évre, ...

Precíziós gazdálkodás

2017. november 29., szerda • 10:02

Bőven kitermeli az árát! Üzleti intelligencia használata a mezőgazdaságban

Precíziós gazdálkodás? Adatgyűjtés? Elemzés? Üzleti intelligencia? Valóban szükséges mindez a termelés hatékonyságának fokozásához? Vagy inkább nagyobb a füstje, mint a lángja? Cikkünk ezt a témát járja körül egy holland agrárvállalat sokrétű tapasztalatain keresztül, mely egyúttal segít eligazodni a mezőgazdaság digitális útvesztőiben.

Manapság, amikor egyre több digitális megoldás válik alapvetéssé a mezőgazdaságban, a hatékony termelés következő lépését az egyes szenzorok, eszközök, berendezések, számítógépek, szoftverek egymással történő összehangolása jelenti. Az így nyert adatok összevetésénél, elemzésénél derülhet ugyanis fény mindenfajta idő-, energia- és nyersanyag pazarlásra, illetve a nem megfelelő precizitással végzett folyamatok javíthatóságára.

A hazánkban is jelen lévő holland Rijk Zwaan mezőgazdasági vállalat többféle üzleti intelligencia szoftver kipróbálása után talált rá az “önkiszolgáló” módon működő, rendkívül sokoldalúan és könnyen használható Qlik platformra, mellyel jelentős hatékonyságnövelést és költségmegtakarítást értek el.

A Rijk Zwaan több mint 90 éves tapasztalattal rendelkezik a zöldségek nemesítése és vetőmagok termesztése terén. A céget 1924-ben, Rotterdamban alapították, és kezdetben vetőmagboltként működött. Azóta több mint 350 millió eurós forgalmú nagyvállalattá nőtte ki magát, és mára a világ öt legnagyobb globális piaci szereplőjének egyike. A családi tulajdonú vállalat jelenleg 25 különféle növényfaj több, mint 1000-féle változatát árusítja. A céget a folyamatos növekedés jellemzi: a Rijk Zwaan sokat fektet a kutatási munkába, a tudás bővítésébe és az emberekbe, mivel meggyőződése, hogy csak így biztosíthatja az innovációt és a megfelelő minőséget.

Az, hogy a cég megvásárolta a Qlik Solutions üzleti intelligencia platformot, kitűnő példája az olyan beruházásnak, amely támogatja az újítást és a minőséget. A szoftver kiválasztásának egyik kritériuma az volt, hogy az egyes vállalati egységek maguk is végezhessenek adatelemzéseket IT szakemberek vagy egyéb szakértők bevonása nélkül, emellett pedig fontos volt a gyorsaság, az egyszerű használhatóság, érthetőség, a vizuális megjelenítés, és az, hogy mobilon is teljesértékűen működjön.

A Qlik használatba helyezése még egy ekkora nagyvállalatnál is mindössze 5 napot vett igénybe betanulással, programozással és beüzemeléssel együtt, innentől kezdve a cég dolgozói maguk alakítottak ki saját elemző-alkalmazásokat a Qlik rendszerén belül, felgyorsítva a döntéselőkészítést.

Összességében a következő előnyöket vázolták fel a Qlik üzleti intelligencia használatával:

  • A trendek gyors azonosításának lehetősége megnövelte a termelési hatékonyságot.

  • A termékminőség javult a termelési adatokkal való összekapcsolás révén.

  • Javult a vállalatnál dolgozók elégedettsége.

  • Jelentős költséget takarítottak meg más vállalatirányítási és üzleti intelligencia szoftverekhez képest

Martijn Vervoort, a Rijk Zwaan üzleti intelligencia projekttanácsadója büszkén számolt be Qlik a különféle alkalmazási módjairól a vállalaton belül: 

“Kifejlesztettünk egy kiváló alkalmazást is a Paradicsom Tesztközpontunk (Tomato Trial Center) számára is. Ez egy bemutató üvegház, ahol az ügyfeleink 100 különféle paradicsomfajtát tekinthetnek meg és kóstolhatnak meg. A QlikView segít az ügyfeleknek a különféle fajták összehasonlításánál. Mik a jellemzői az egyes fajtáknak (például terméshozam)? Milyen húsosak és mennyire édesek? Milyenek az értékek azzal a fajtával összehasonlítva, amit jelenleg termesztenek?”

Emellett a teljes vállalatirányítás szempontjából is nagyon értékesnek ítéli meg a szoftvert: 

“A QlikView nem csupán a meglévő adatokba enged betekintést, hanem az üzleti egységek között is hidakat épít az adatok összekapcsolásával. Ezt a QlikView Termelés és Minőség applikációjával érjük el, amely összesíti a Termelési és Minőségügyi osztályunk adatait, betekintést nyújt a termelési folyamatokba és a különféle fajták minőségébe. Ezzel rendkívül értékes információkhoz jutunk, melyekkel azonosítani tudjuk az aktuális trendeket. Csupán két kattintás szükséges ahhoz, hogy megnézhessük például a dinnyemag-értékesítésünket Thaiföldön. Ezeket az információkat több szinten lehet hasznosítani az úgynevezett „ráközelítések” alkalmazásával. Hogyan teljesítenek a magok a betegségek és fajtatisztaság szempontjából? És ha a teljesítmény elmarad az elvárttól, ez egy konkrét területre vonatkozik, vagy a teljes készletre? Immár ezen információk alapján irányíthatjuk a folyamatainkat. A QlikView által az üzleti egységek számára biztosított betekintés és a nagyon szemléletes elemzési funkciók segítségével képesek vagyunk hatékonyabban termelni, a minőséget javítani, és végső soron az eredményességünket is javítani.”

A Qlik számtalan adatbázist (vagy akár Excel fájlt), képes egy időben vizsgálni, miközben az ezekben található adatokat, illetve összefüggéseket könnyen értelmezhető grafikonokkal és diagramokkal jeleníti meg a felhasználók által meghatározott szempontok alapján.

A Qlik üzleti intelligencia platformjába nem csak a termeléshez szükséges adatok vonhatók bele, hanem a működési adatok is, így az elfogyasztott gázolaj és elvetett vetőmagok mennyisége közötti korrelációtól kezdve bármi azonnal elemezhető - és ily módon optimálissá tehető. A Qlik használatával a precíziós gazdálkodás többé nem “füst” lesz, hanem a hatékonyság és termelékenység valódi lángja.

Ha többet szeretne megtudni a Qlik Sense működéséről, látogasson el a qliksense.nextent.hu oldalra!

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.