2022.05.29., vasárnap , Magdolna

Precíziós gazdálkodás

2017. március 07. kedd • 10:54

Drónok a kertészetekben: csak a fantázia szabhat határt

A speciális kamerákkal, objektívekkel, szenzorokkal felszerelt repülő készülékek képesek akár kertészeti kultúrákban is tengerszint feletti magasságot, humusztartalmat, talajnedvességet és sok más egyéb paramétert is megfigyelni, rögzíteni.

A 2017-es Gartenbau Profi februári folyóiratában jelent meg egy tudósítás a Hollandiában zajló szimpóziumról, ahol üvegházban és faiskolában teszteltek drónokat. Igaz, a drónok mindennapi gyakorlati alkalmazása még várat magára (néhány évet), de minden bizonnyal hamarosan elérkezik a pillanat, amikor üvegházban és szabadföldön, a kertészeti termelésben is alkalmazzuk majd ezeket a repülő eszközöket. 

 A speciális eszközökkel megszerzett adatok csak a szakemberek tudását egészíthetik ki, pontosíthatják, egyelőre „csak” a szakmai döntéshozatalt segítik – fotó: Drone4Agro

A „Drónok a kertészetben” szimpózium keretében egy dísznövénytermelést folytató üvegházban és szabadföldi faiskolában alkalmazták a drónokat szakmai demonstrációs céllal.

A Drone4Agro holland cég 1,5 millió euróért már olyan drónt kínál, ami 100 kg növények táplálását szolgáló anyagot, műtrágyát is képes a magasba emelni és azt a megfelelő helyszínen ki is juttatja. Hasonló megoldások léteznek már növényvédő szerek kijuttatására is.

A Wageningeni Egyetem faiskolákkal foglalkozó szakembere, Ton Baltissen álláspontja szerint a dísznövénytermesztés, a faiskolai termesztés, a virágtermesztés vagy akár az üvegházi növénytermesztés mind-mind nagyon speciális és összetett ágazatok. Ezzel ellentétben például a burgonyatermesztés sok szempontból egyszerűbb, ahol a szakember a drónok alkalmazása szempontjából gyorsabb fejlődést prognosztizál.

Ugyanakkor a drónok kiváló eszközök lehetnek a dísznövénytermesztésben is arra, hogy

egy-egy rosszabb kondícióban lévő növényt az állományon belül feltérképezzenek.

Egyelőre viszont nem áll rendelkezésünkre olyan részletes felvételeket készítő eszköz, amellyel pontosan megállapítható lenne ezen növények rossz kondíciójának okozója: fonálféreg, nitrogén- vagy vízhiány. Ahhoz, hogy a dísznövénytermesztésben megfelelően alkalmazni tudjuk ezen felvételeket, még számos hardver és szoftver fejlesztésére is szükség van.

A szimpóziumon egy gyakorló gazdálkodó számolt be arról, hogy ő maga arra használ egy drónt, hogy az üvegházai szellőzőnyílásain berepülve fizikai sérüléseket keressen a termesztő házain, annak tetőszerkezetén, felderítse, hogy hol szükséges bármilyen technikai beavatkozás vagy szerelés, javítás. A drónnal vizsgálja meg a termesztőház felső részébe beépített időjárásszenzorokat is, anélkül, hogy neki személyesen kellene rendszeresen a termesztőház tetejébe kapaszkodnia.

A drónok tehát – a technológiai fejlődésen túl – nagyon sok lehetőséget kínálnak nekünk, aminek csak a fantázia szabhat határt. 

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.