2021.09.17., péntek , Zsófia

Precíziós gazdálkodás

2020. június 18. csütörtök • 09:14

Fókuszban a növény igénye!

A KITE Zrt. Innovációs Központjának tápanyag-gazdálkodási szaktanácsadási rendszere

A talajmintavétel és tápanyag-gazdálkodás képezi a növénytermesztés egyik alappillérét, amely nemcsak a talaj, hanem a növény igényeit is középpontba helyezi. Itt is igaz a szükséges és elégséges elv betartása. A szükségtelenül kijutatott műtrágya pazarlás, a kevés tápanyag pedig limitálja a termést és a minőséget is. Éppen ezért a KITE Zrt. nagy hangsúlyt fektet a talajmintavétel magas minőségére és nyomon követhetőségére, hiszen évekre ez képezi a tápanyagtervezés alapját. A KITE Zrt. a partnergazdaságaiban az elvégzett talajminta-vételezést országos szaktanácsadással is támogatja.

A hagyományos (5 hektáros) mintavétellel összevetve a precíziós tápanyag-visszapótlás és a differenciált tápanyag-kijuttatás alapja a heterogén foltokat lekövető termőképességi térkép, az ún. KITErkép, melyek elsősorban űrfelvételek feldolgozásából származnak. A multispektrális űrfelvételek megfelelő csatornáinak kombinálásával készíthetők el az NDVI- (Normalizált Differenciál Vegetációs Index) térképek. Mindezek mellett a napi precíziós munkaműveletekből is további adatokat kaphatunk, amelyek felhasználásával hatékonyabbá tehetjük a mezőgazdasági termesztésünket.

A precíziós gazdálkodásra felkészített erőgépek - GPS-vevőjük révén – az elvégzett műveleteken keresztül másodpercenként gyűjtenek információt tábláinkról. Nemcsak a betakarított termésről (hozamadat, szemnedvességi térképek), de a talaj változatosságairól is (pl. motorterhelés, kerékcsúszás, üzemanyag, valamint 3D-s térképek stb.). Így szolgáltatva hasznos domborzati információkat a felhasználók számára. Mindezek együttes beépítése a térképkészítési modellbe eredményezi a KITErkép-et. Ezt követően a hasonló, illetve közel hasonló termőképességű területeket közös menedzsmentzónákba rendezzük, és a talajmintázás az így létrehozott zónatérkép alapján történik.

A mintavételi folyamat

A KITE Zrt. Innovációs Központja által használt GPS-vevővel ellátott mintavevő autói automata fúró rendszerű talajmintavevő berendezéssel rendelkeznek. Az eszköz nagy pontossággal, a szabvány által előírt gyakorisággal (min. 20 leszúrás/minta) és egységes mélységből (30 cm mélységből) veszi a reprezentatív talajmintát. Minden egyes leszúrás után a talajminta a fúrót körülvevő gyűjtőtartályba kerül. Az egész művelet a gépkocsiból vezérelhető és ellenőrizhető.

Az eszköz lehetővé teszi a gyors, pontos, a megbízó által mindenkor ellenőrizhető szántóföldi talajmintavételt. Az ipari tabletek rögzítik a bejárási útvonalat és leszúrási pontokat, melyeket a partner a www.pgr.hu weboldalon a saját felhasználófiókjában online nyomon követhet. A minták laboratóriumba való bejutását követően makro-, mezo- és mikroelem-tartalom vizsgálatokat végzünk, majd az eredményeket zónaszinten ábrázoljuk partnereink számára. A talajmintavétel évében megrendelőinknek ingyenes tápanyagterv készítést és szaktanácsadást nyújtunk.

 

Tápanyag-gazdálkodási szaktanácsadási ajánlataink:

• Hagyományos gépi talajmintavétel

• Termőképesség alapján precíziós gépi talajmintavétel

• Tápanyagterv

• Differenciált kijuttatási térképek

• Ásványinitrogén-mérés

• Mésztrágyázási javaslat

• Technológiai szolgáltatás

A KITE Zrt. komplex szaktanácsadási szolgáltatást nyújt a precíziós gazdálkodás eszközrendszerének teljes körű kiaknázására.

 

Kérdéseivel keresse bizalommal precíziós gazdálkodási szaktanácsadóinkat vagy látogassa meg honlapunkat:  www.pgr.hu/preczone

Közép-magyarországi Régió:

Goda László

+36 20 354 7494

Északkelet-magyarországi Régió:

Béres András

+36 30 967 0022

Déli Régió:

Kis-Vén Ádám

+36 30 327 2401

Északnyugat-dunántúli Régió

Doffkay Emese

+36 30 175 6771

Dél-dunántúli Régió

Veszelovszki Ádám

+36 30 418 1425

 

agrotrend.hu / KITE Zrt.

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.