2023.06.02., péntek , Kármen, Anita

Precíziós gazdálkodás

2022. november 29. kedd • 07:36

KUHN megoldások

A versenyképesség folyamatos javítása minden gazdálkodó szervezet és egyén számára rendkívül fontos. Napjainkban számos kihívással nézünk szembe a mezőgazdasági termelés során, amelyekre megoldást és pozitív választ kell adni. Ezek közül néhányat kiemelve rendkívül fontos a talajok vízmegőrzése és ennek támogatása az alkalmazott technológia által, az Input anyagok költséghatékony felhasználása, a munkálatok megfelelő Időben történő hatékony elvégzése, amelyek mind hatással vannak az eredményességre.

A KUHN részéről rendelkezésre állnak a fenti kihívások kezelésére a technológiai és precíziós megoldások, a kereskedelmi és szervízcsapat szakértelme. Ezen tényezők nagyban hozzájárulhatnak a versenyképesség és az eredményesség javításához.

 

DIGITÁLIS ESZKÖZÖK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK

INNOVATÍV MEGOLDÁSOK A GAZDÁLKODÁSBAN

 

ISOBUS

A rendszer és rendszerelemek kommunikációját biztosító ISOBUS szabvány napjaink szántóföldi gazdálkodásában alkalmazott elektronikai megoldások fejlesztésének egyik fő iránya. A KUHN az ISOBUS szabvány szerint kommunikáló munkagépek teljes körű megoldásait kínálja. A fejlesztéseknek köszönhetően születtek meg azok az univerzális terminálok (CCI 800 és CCI 1200) és kezelőfelületek (CCI A3 joystick) amelyek az ISOBUS szabvánnyal rendelkező gépek működésének irányítására képesek.

 

CCI 800 és CCI 1200

Az AEF tanúsítvánnyal rendelkező CCI 800-as, valamint CCI 1200-as univerzális ter­minál új távlatokat nyit a teljesítmény, a láthatóság és a rugalmas használat tekintetében. A fejlesztők ezeket a szempontokat figyelembe véve hozták létre a tablet formájú, nagyméretű érintőképernyős terminált, amely egyszerre jelenít meg több, az erőgép kezelője számára fontos információt. A jól áttekinthető, tükröződésmentes képernyő napsütésben is tökéletesen látható. Méreténél és kialakításánál fogva a CCI 800 terminál egy, a CCI 1200 két ISOBUS-os gép egyidejű megjelenítésére képes. A vezető így könnyen kezelheti, továbbá ellenőrizheti az erőgép és a munkagép együttes működését.

 

CCI A3 Joystick

Ez a forradalmian új kezelőkar ISOBUS kompatibilitást biztosít minden AUX-N funkcióra tanúsított munkagéppel. Az érintőképernyő felhasználóbarát felületet kínál, lehetővé téve az ISOBUS gép összes funkciójának megtekintését a biztonságos és kényelmes munkavégzés érdekében.

A CCI A3 Joystick könnyen beilleszthető a kartámasz közelébe, így magas szintű komfortot biztosít. A cserélhető előlap kereteknek kö­szönhetően az eszköz minden funkciója teljes mértékben kihasználható és testre szabható.

 

MEGOLDÁSOK A DIGITÁLIS ESZKÖZÖK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK TERÉN

A KUHN CCI CONNECT-nek köszönhetően könnyen csatlakoztatható a KUHN CCI 800 vagy CCI 1200 terminál az internethez. Az adatokat (táblatérkép, kijuttatási térkép) távolról is lehetséges továbbítani, hogy megszakítás nélkül legyen végezhető a munka. Így elfelejthető a pendrive használata, csupán internet kapcsolat szükséges.

A KUHN EasyTransfer a távoli adatátvitelre létrehozott platform, amellyel különböző fájlok (feladatok, kijuttatási térképek stb.) továbbíthatók közvetlenül a terminálra, majd ezek az információk egyetlen kattintással megoszthatóak.

Az CCI 800 és CCI 1200 ISOBUS terminálok alapkivitelben kompatibilisek az Agrirouter adatcsere platformmal történő kommunikációhoz.

A Remote View – távoli nézet – funkció ideális a folyamatban lévő munka távoli megtekintéséhez, valamint a gépkezelő részére segítségnyújtáshoz, tájékoztatáshoz a szerviz részéről. Az ISOBUS CCI 800 vagy CCI 1200 terminál képernyő így élőben érhető el, akár helyszíni jelenlét nélkül a felhasználó által megadott kód alapján.

 

AXIS EMC

PÁRATLANUL JÓ SZÓRÁSPONTOSSÁG

Az AXIS EMC műtrágyaszóró főbb jellemzői:

 • 12–42 méter munkaszélesség
 • 1 400–3 200 liter kapacitás
 • Munkaszélesség változtatás és szakaszolás
 • Szabályozható kijuttatás a bal és a jobb oldali tárcsán, egymástól függetlenül
 • Újra tervezett speedservo motorral szabályozott munkagép
 • ISOBUS kompatibilis

 

Precíz munka

Az egyedülálló KUHN megoldások garantálják a műtrágyaszórás abszolút pontosságát: CDA adagoló rendszerrel, GPS vezérléssel és súlymérő rendszerrel segítenek az optimális munkavégzésben. A súlymérő rendszer és a kijuttatási mennyiség szórás közbeni automata szabályozását végző

EMC koncepció felülmúlhatatlan pontosságot biztosít.

 

Intelligens műtrágyaszóró

Az univerzális kommunikációs nyelvként működő ISOBUS szabvány lehetővé teszi az erőgép és a munkagép egymással való kommunikációját. Az AXIS 40.2 H EMC W az innovatív technológiák olyan egyedülálló kombinációját kínálja, amely eleget tesz az agrárszakemberek által támasztott elvárásoknak.

 

Súlymérés mindkét repítőtárcsánál

Az EMC (elektronikus tömegáram szabályozás) egyedülálló technológia, amely mögött sok éves fejlesztés, tesztelés és több elnyert díj áll. Az innovatív technológiának köszönhetően az AXIS műtrágyaszóró biztosítja a kijuttatott műtrágya precíz mennyiséget minden másodpercben. A technológia párosulhat hidraulikus vagy mechanikus repí­tőtárcsa meghajtással, így garantálva az optimális szórásképet. Az EMC méri és a tárcsákon külön-külön folyamatosan korrigálja a kijuttatott mennyiséget, ennek eredményeként a gép teljes munkaszélességben, 100%-ban kiszórja a beállított mennyiséget. A H modellre jellemző hidraulikus meghajtás a kívánt értéken tartja a tárcsák fordulatszámát és az ehhez tartozó állandó szórásszélességet még akkor is, ha közben a traktor motorfordulatszáma változik.

 

Nagy termésátlag

A kijuttatási mennyiség szabályozása segíti a termésátlagok emelését, valamint lehetővé teszi a költségek optimalizálását. A KUHN CDA adagoló rendszer lehetővé teszi a szórási szélesség módosítását szerszámok nélkül, néhány másodperc alatt, ezen adagoló rendszer segít megfelelni azon kihívásoknak, mellyel egy gazdálkodó a mű­­trágyázás során találkozhat, így optimalizálva a termésátlagot minden lehetséges körülmény között.

 

Maximális kényelem

A műtrágyaszórás egyenletességének biztosítása összetett feladat. A KUHN elektronikus rendszereket kínál ennek megvalósításához. A VARISPREAD rendszer lehetőséget biztosít a gépkezelő számára, hogy egyetlen gombnyomással könnyen és gyorsan beállítsa a munkaszélességet és a kijuttatandó mennyiséget a tábla egy-egy pontján és a nem egyenes vonalú tábla széleken. Az eredmény maximális kényelem és minden eddigit felülmúló pontosság.

 

MAXIMA 3 E

VETŐGÉP E-PONTOSSÁGGAL

MAXIMA 3 vetőgép:

 • 6/7/8/12 soros kivitelben érhető el
 • Teleszkópos / összecsukható váz

MAXIMA 3 elektromos kivitel:

 • Differenciált tőszámmal történő vetés kijuttatási térkép alapján
 • GPS által soronkénti szakaszolás
 • Akár kétféle mikrogranulátum és műtrá­gya kijuttatás elektromos meghajtással és vezérléssel
 • ISOBUS kompatibilis

 

 

Optimális pontosság, egyszerű beállítás

A MAXIMA 3 E vetőgép elérhető 6, 7, 8 vagy 12 soros kivitelben, változtatható sortávolsággal. A vetőkocsikon négy különböző nyomás beállítás választható, vetőkocsinként akár 180 kg nyomással. A MAXIMA 3E vetőgépek beállítása rendkívül egyszerű, a vetőegységek előkészítésének megkönnyítése érdekében a beállítás szerszámok nélkül, gyorsan és egyszerűen elvégezhető. Köszönhetően az új fejlesztéseknek a vetőmagok talajba helyezése pontosabb, az új kijuttató rendszer pedig jobb vetőmag vezetést biztosít. A megújult adagolóegység hatékony légáram elzárással garantálja az optimális vetőmag kijuttatást. A KUHN vetőtárcsák széles választéka megoldást nyújt az eltérő vetőmag típusokhoz- A gép kiválóan beilleszthető a forgatásos, min till és no till technológiákba egyaránt.

 

Precíziós lehetőségek

A MAXIMA jól beilleszthető a helyspecifikus gazdálkodásba. Az elektromos változat minden adagoló egységét elektromos motorokkal szabályozza: a vetést, a műtrágya-adagolást és a mikrogranulátum-kijuttatást.

A teljes folyamat felhasználóbarát ISOBUS felületen követhető.

 

ESPRO R/RC

A LEHETŐ LEGSOKOLDALÚBB VETŐGÉP

 • Minimum és forgatásos művelés esetén is egy menetben biztosítja a tökéletes vetést
 • Magas precizitás akár 17 km/h sebességnél, 3–8 méter közötti munkaszélességben
 • Elérhető osztott tartályos változatban mag/mag, vagy mag/műtrágya kijuttatás egy menetben
 • Differenciált tőszámmal történő vetés kijuttatási térkép alapján
 • ISOBUS kompatibilis

A KUHN ESPRO modelljei új fejezetet nyitnak a sokoldalúan alkalmazható vetőgépek történetében. Kialakításuknál fogva ezek a gépek minimum és forgatásos talajművelés esetén is a gazdálkodó igényeinek megfelelően, maximális sokoldalúsággal végzik el a vetést.

 

Egyszerű töltés és ürítés

A tartály nagy töltőnyílása és kis töltési magassága az összes ESPRO típuson megkönnyíti a bigbag zsákos, illetve az ömlesztett feltöltést. A tartály alján kialakított nyíláson keresztül a maradék vetőmag gyorsan eltávolítható.

 

A tartályszint nyomon követése

A tartályban elhelyezett érzékelők segítségével a töltésmagasság folyamatosan nyomon követhető. Az adagolótartály töltésszintje jól látható a vezérlő terminál kijelzőjén. A töltésszint ellenőrzését lehet a vetőmag típusához igazítani, a szenzorok három különböző pozícióban helyezhetők el.

 

Vetésellenőrzés és sorelzárás

A VISTAFLOW sorelzáró és vetés ellenörző rendszer folyamatosan figyeli a magok áthaladását a csövekben, soronként. Ha a vetőgép elosztókúpja VISTAFLOW sorelzáró automatikával van ellátva minden sorban, az összes művelőút-ritmus, valamint a vetőmagok áthaladása is ellenőrzött és szabályozott lesz. A kezelő terminálon keresztül különféle művelőút konfigurációk menthetőek el a későbbi műveletekhez, például permetezéshez és műtrágyaszóráshoz is. Így többé nem kell alkalmazkodni a mű­­trágyaszóró és permetező gép munkaszélességéhez.

 

Kényelmi funkciók

A magadagoló az összes ESPRO vetőgép­típuson elölről közelíthető meg egy fel­hajtható létra segítségével. Az ESPRO R/RC típuson az oldalsó megközelítést a munkaeszközök felett kialakított padozat teszi lehetővé, mely automatikusan felcsukódik, amikor a gépet szállítási helyzetbe állítják. A tartály tisztítása sem jelent gondot, ugyanis a tartályban belső lépcsőfokok segítik a bejutást

 

LEXIS 3000

KOMPAKT KIVITELEZÉS A PERMETEZÉSBEN

Egyszerűen üzemeltethető, kompakt vontatott permetezőgép

 • 18–28 méter keretszélesség
 • 3000–3800 literes tartály, Alumínium vagy acél kerettel
 • Több fajta kormányzási mód
 • Ultrahangos talajkövetés
 • Térkép alapú kijuttatás és szakaszolás, akár fúvókénként
 • Nagy kapacitású szivattyú
 • Átgondolt, ergonomikusan kialakított kezelőegységek
 • ISOBUS kompatibilis.

Az egyszerűen használható vontatott LEXIS szántóföldi permetező a hatékonyság maximalizálása érdekében került kifejlesztésre. A gép gyorsan elvégezhető beállítása, felhasználóbarát kezelőfelületei és könnyű karbantartása a permetezés minden műveletét egyszerűvé teszi. A LEXIS precízen jut­tatja ki a permetszert, legyen szó növényvédőszer, gyomirtó vagy műtrágya kijuttatásról.

 

Intelligens kialakítás

A LEXIS rendkívül kompakt kivitelezésének köszönhetően a gép teljes magassága mindösszesen 4 méter. A permetező kialakítása már önmagában garantálja kiváló üzemi teljesítményét. A KUHN minden olyan elemmel felruházta a LEXIS permetezőt, amely megkönnyíti a használatát. A tartály és a munkazóna kialakítása, a multifunkciós szelepek és a vegyszerbekeverő tartály elhelyezése mind könnyebbé teszi a gép használatát.

 

Könnyű és ellenálló  

Az alumíniumból készült keret ellenáll a korróziónak, valamint az agresszív vegyszereknek. Az alumínium nem kíván külö­nösebb védelmet, így egyszerűvé válik a karbantartás és nő a permetezőgép élettartama.

 

Okos permetezőgép

Az AUTOSPRAY-el a LEXIS garantálja az extrém precizitást. A rendszer segít, hogy a megfelelő mennyiség a megfelelő méretű cseppátmérőn, széles sebesség tartományban jusson ki. A permetezés során a sebesség, a nyomás és a mennyiség szorosan összefüggenek a fúvókákkal, ez pedig korlátozhatja a gépkezelőt a munkavégzésben.

Az AUTOSPRAY precíziós permetezési rendszer erre kínál megoldást: a gépkezelő vá­­lasztja ki a cseppméretet és a kijuttatandó mennyiséget is.

Másodpercenként 20 impulzus

A PWM (Impulzus Szélesség Moduláció) technológiával felszerelt intelligens AUTOSPRAY fúvókák lehetővé teszik, hogy a szórónyomást a fúvókák a permetszer mennyiségétől szétválassza, ehhez a permetezést 20 mikroimpulzusra bontja és minden egyes mikroimpulzus nyitásával beállítja a kiválasztott cseppméretet.

KUHN Mezőgazdasági Gép Kft.
www.kuhn.co.hu
infohu@kuhn.com 
+36 76 500 460

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.