2020.07.14., kedd , Örs, Stella

Precíziós gazdálkodás

2016. február 17. szerda • 10:20

Modern GPS-technika a mezőgazdaságban

Szeretné a jövőben leegyszerűsíteni a gazdaságában zajló folyamatokat, és ezzel időt, illetve emberi erőforrást megtakarítani? Egy megbízható GPS rendszer segíthet Önnek ebben, biztosítja az erőforrásainak célzottabb használatát, és emellett óvja mezőgazdasági gépeit.


fotó: pixabay.com

A modern GPS-technikát egy ideje nemcsak a mindennapos közúti közlekedésben, hanem sok egyéb – elsősorban gazdasági területen – alkalmazzák sokféle céllal sikeresen. Ennek köszönhető, hogy a járművek tulajdonosai hatékonyan tudnak költségeket és időt megtakarítani. A mezőgazdaság sem kivétel ez alól, így nem csoda, hogy manapság egyre több mezőgazdasági gépet, traktorokat, kombájnokat, és egyéb gépeket szerelnek fel egy ilyen típusú rendszerrel. A műszaki eszközökkel történő felszerelés optimalizálja a hozamokat, ugyanakkor könnyebben és szervezettebben folyik a munkavégzés.

GPS-rendszerekkel támogatott földművelés

Hatékonyabban szeretné a jövőben használni a mezőgazdasági gépeit, profitálni akar a technika új vívmányaiból? Akkor valószínűleg Önnek is megéri, ha választása a Global Positioning System, röviden GPS rendszerekre esik. A megfelelő rendszerek fejlesztése ezen a speciális területen jelenleg még a kezdeti lépéseknél tart, ennek ellenére egy ilyen megoldás számos előnyt kínál, és használatának sikerét már számos tapasztalat bizonyítja. 

GPS alkalmazása a mezőgazdaságban – milyen előnyöket jelent ennek a technikának a használata?

- Pontosabb munka a trágyázás, a vetés és a talajgazdálkodás területén
- Pontosan meghatározható a gazdaságilag hasznosított terület nagysága, mely megfelelően kihasználható, ugyanakkor tetszés szerint figyelembe vehetők a legkülönfélébb követelmények
- Hatékonyan takarítható meg idő és költség
- A környezetet kíméli az erőforrások célzott alkalmazása

A GPS szoftverek alkalmazási lehetőségei a mezőgazdaságban

A GPS megoldásokat kínáló cégek, mint pl. a Bornemann, sok más terület mellett a mezőgazdaság speciális kihívásaira is specializálták magukat. Ön így egyrészt optimalizálni tudja a gazdaságát, másrészt a szoftver arról is gondoskodik, hogy az így felszerelt gépek harmadik személlyel szemben védettek legyenek. A GPS modul ugyanis szükség esetén arról is tájékoztatja a tulajdonost, hogy a munkagép még a helyén parkol-e, ill. pontosan követhető, hogy az adott gépet mikor és hol melyik dolgozó használja – ez a valós idejű nyomkövetés egyúttal megbízható lopásvédelmet is jelent, mely folyamatosa aktuális adatokat szolgáltat Önnek. 

Néhány GPS rendszerbe integrált további jellegzetesség ezen kívül az ún. RFID technika, mely lehetővé teszi a további adatok gyűjtését, pl. a jármű hőmérsékletére vagy az aktuális páratartalomra vonatkozóan. A járművéről Önnek így mindig átfogó kép áll rendelkezésére, főleg úgy, hogy az összes fontos információ kényelmesen lehívható és felhasználható egy online portál segítségével. 

A GPS technika bővíthető sok további digitális és műszaki segédeszközzel. Az időjárási adatok, a talajadatok, a csapadékmennyiség és a geokoordináták átfogó használata érdekében ma már az ún. Big-Data alkalmazásokat is igénybe veszik, melyek a parancsokat közvetlenül az okos gépeknek küldik és a termelésirányítást jelentősen leegyszerűsítik. A megfelelő szenzorokat ennek érdekében ugyanakkor el kell helyezni a mezőgazdaságilag hasznosított területeken, és ez nem kis mennyiség. Ehhez jönnek még további elemzésekre szolgáló eszközök, melyek az iparban már jól beváltak, de a kisebb gazdaságokban és gazdálkodóknál eddig még nem kerültek alkalmazásra.


Átgondolt befektetések a piaci pozíció megőrzése érdekében

A modern GPS rendszerek alkalmazása azonban nemcsak azért éri meg Önnek, mert kellemesebbé teszi a munkavégzést. Ehelyett inkább azt mondhatjuk, hogy használatuk részben kötelező jellegű lesz, hogy a konkurenciával lépést tudjon tartani. Az intenzív kutatásnak köszönhetően sok GPS felszerelés manapság azért már megfizethető, így a kisebb gazdaságok is megengedhetik maguknak, hogy ilyen módon biztosítsanak maguknak piaci előnyöket. A jövőben valóban lehetségessé válhat a mezőgazdasági gépek vezető nélküli komplett kezelése, amivel költség és munkaerő takarítható meg. Felmerül ugyan a kérdés, hogy a munkahelyek megtartása érdekében mennyire átgondolt az ilyen szintű automatizálás, de ez a probléma előreláthatólag csak évek múlva fog felmerülni. 


agrotrend.hu / proplanta.de

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.