2021.09.27., hétfő , Adalbert

Precíziós gazdálkodás

2021. augusztus 12. csütörtök • 12:25

Precíziós megoldások a növényvédelemben

Több kísérletünkben alkalmazunk precíziós felvételezési módszereket a növényvédelmi adatok begyűjtéséhez. Burgonya kísérletünkben például termografikus, búza kísérleteink keretében pedig multispektrális felvételeket készítettünk drónra szerelt kamerákkal. Az április és július között kéthetente ismételt multispektrális felvételezés három helyszínen, Száron, Martonvásáron és Füzesgyarmaton zajlott, ahol az őszibúza fajták teljesítményének összehasonlítása mellett a megjelenő kárképek számszerűsítését is ilyen módszerrel végeztük.

A precíziós megoldások fontos módszere a spektrális távérzékelés (spektroszkópia és spektrometria), amely az adott felületről érkező különböző elektromágneses hullámok érzékelésével, mérésével és rögzítésével foglalkozik, mérőeszköze a spektrométer. A spektrális távérzékelés nagy előnye, hogy kontaktus és roncsolás nélkül tesz lehetővé rendkívül gyors adatgyűjtést - írja honlapján az ÖMKi.

Száron, az országos kisparcellás öko fajtateszthálózat részeként, több mint 20 őszibúza fajta került idén elvetésre. A kísérlet célja a fajták ökológiai termesztésre való alkalmasságának vizsgálata. A martonvásári Agrárkutató Központ szintén számos búzafajtát és nemesítési vonalat tesztel kisparcellában, ökológiai termesztési feltételek mellett. Harmadik helyszínünk a legtöbb búzafajtát üzemi szinten vizsgáló on-farm biogazdaság, Füzesgyarmaton. A helyszíneken a gyakori felvételezés kiértékelésének megkönnyítése érdekében mesterséges tereppont azonosítókat (GCP) helyeztünk el, ami által egyes trendek kimutatása RTK korrekció nélkül is lehetővé válik.

Az első felvételezéseket követően a helyszínen kiértékelt térkép alapján kijelölt koordinátákon SPAD (klorofill tartalom) méréseket is végeztünk a légi felvételezések időpontjaiban, ami a távérzékelt információk hatékonyságát támaszthatják alá. A drónos felvételezések időbeli gyakoriságának köszönhetően előreláthatólag alkalom nyílik a drónra szerelt kamerával kimutatható tendenciák műholdak eredményeivel való összehasonlítására is. 

A martonvásári Agrártudományi Központtal együttműködésben a gabona levélrozsda korai, hiperspektrális távérzékeléses detektálására irányuló kísérleteink során a gabonarozsdával mesterségesen fertőzött növényekről, különböző tápanyagellátottság mellett, idősoros VIS-NIR hiperspektrális felvételek készülnek hordozható kamerával, ami alapján olyan hullámhosszok határozhatók meg, melyek elősegíthetik egyszerűbb gyors-detektáló eszközök fejlesztését a jövőben.

Paradicsom kísérleteink növényvédelmi megfigyelése során is alkalmazunk precíziós megoldásokat. Pető Áron szigetmonostori biogazdaságában folytatjuk korábbi laborkísérletünket, ahol a paradicsompalánták kiültetését követően megkezdődött a hiperspektrális adatgyűjtés. A felvételezések és a kórtani szemlék a helyszínre kihelyezett meteorológiai állomás előjelző modelljei alapján jól időzíthetők. Ugyan a vizsgált állományban a korai vegetációs időszakban jelentős fertőzés nem volt tapasztalható, a megjelent kórokozók tüneteit bonitálás után, de még a levelek leválasztása előtt adatkockákba gyűjtjük, melyek spektrumait a későbbiekben, átfogó adatelőkészítés után, különböző eljárásokkal a laboreredményekkel és egymással is összehasonlítjuk, szintén az adott kárképre jellemző hullámhosszok után kutatva.

Mi a kísérletek célja és milyen eredmények várhatók? 

Búza fajtavizsgálatok precíziós megoldásokkal című kísérletünkről itt olvashatsz bővebben:
https://biokutatas.hu/hu/page/show/buza-fajtavizsgalatok-precizios-megoldasokkal

A növényvédelmi monitoring kutatásunk részleteiről itt találhatsz további információkat:
https://biokutatas.hu/hu/page/show/novenyvedelmi-monitoring 

agrotrend.hu / ÖMKi

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.