2022.09.28., szerda , Vencel

Innováció

2021. november 13., szombat • 13:49

Szupergyors internetben Európa-bajnokok vagyunk

A legfrissebb Európai Uniós összegzés szerint Magyarország toronymagasan vezet az 1 Gbps sebességű internet-előfizetések terén – jelentette be Solymár Károly Balázs.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára hozzátette, hogy az 1,3 százalékos uniós átlagot tízszeresen felülmúlva már a hazai előfizetések több mint 13 százaléka tartozik ebbe a körbe - írta a Világgazdaság.

Az Unió által közzétett 2021-es Digitális Társadalom és Gazdaság Index (DESI) alapján a magyar háztartások már több mint 13 százaléka 1 Gbps sebességen internetezik. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a növekedési tendencia a jövőben is folytatódni fog. Magyarország 2014-ben indította útjára a Szupergyors Internet Programot (SZIP), amelynek eredményként 2018-ra az egész országban megvalósult a 30 Mbps sebességű internet lefedettség.  

A fejlesztések töretlen lendülettel folytatódtak, a jelenleg is futó SZIP 2.0 már a legkorszerűbb optikai technológiák és az 1 Gbps-os sávszélesség biztosítását tűzte ki célul. A megnövekedett internet-használati igények indokolttá teszik a hálózati lefedettség bővítését és a sebesség növelését, hiszen hatékony és korszerű digitális infrastruktúra nélkül elképzelhetetlen a versenyképes gazdaság.

Fotó: Shutterstock

A jelentés szerint Magyarország jóval átlag feletti eredményt ért el az 5G felkészültségben is. Az egyéb mérőszámok az unióssal lényegében azonos ütemű előrehaladást mutatnak, amely azonban egyelőre nem elegendő a korábbi lemaradás ledolgozásához. A teljes felzárkózáshoz és az európai élvonalban megcélzott hely kivívásához még további jelentős erőfeszítésekre van szükség.

A DESI mutatóinál kedvezőbb képet fest hazánk helyzetéről az Európai Beruházási Bank (EIB) legutóbbi vállalati digitalizációs felmérése. Az emeltebb szintű megoldások használatát értékelő kutatás szerint Magyarország digitális gazdasága a vizsgált országok első, jobban teljesítő felében található. Az adatok alapján mások mellett a kiemelkedő gazdasági fejlettségű Dániát vagy Franciaországot is megelőztük e téren. A kormány célja, hogy 2030-ra minden magyar ember és vállalkozás számára elérhető legyen a legalább 1 Gbps sebességű internet, a vállalkozások a mainál jóval nagyobb arányban használjanak digitális megoldásokat – ismertette Solymár Károly Balázs.

A digitális gazdaság már jelenleg is a bruttó hozzáadott érték és foglalkoztatás ötödét adja, a járműipar után a második legnagyobb exportőr. A világszínvonalú stabilitású hazai hálózatok újabb támogatott fejlesztései lehetővé teszik, hogy a jövőorientált, tudásalapú ágazat még nagyobb szerepet vállaljon a magyar versenyképesség növelésében – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.