2020.05.30., szombat , Janka,Zsanett

Technológia

2019. február 28. csütörtök • 16:19

2020-ra már a gazdaságokban is alkalmazhatóak lesznek a robotok

A gyümölcsök betakarítása jelentős költséget és terhet jelentenek az európai kertészeknek, ezért is dolgoznak több országban a megoldáson.

A probléma megoldására a kontinensen már számos olyan kutatási és fejlesztési tevékenység zajlik, amelynek keretében gyümölcsszedő robotok kifejlesztésén dolgoznak.


Egy ilyen prototípuson dolgoznak Plymouth-i Egyetemen is - fotó: bracknellnews.co.uk

Egy ilyen prototípuson dolgoznak Plymouth-i Egyetemen is. A Fieldwork Robotics projekt keretében gyümölcsöket betakarítani képes robotokat, illetve olyan intelligens technikákat is fejlesztenek,

amelyek képesek az ültetvény olyan szakmai megfigyelésére, mint a növényvédelmi kihívások vagy a tápanyaghiány detektálása.

A kutatás során egy olyan robotkart fejlesztenek, ami a friss málna betakarítására képes. Ha ezt a törékeny és érzékeny gyümölcsöt képes lesz betakarítani az eszköz, akkor már más termésekre is könnyebben adaptálható lesz.

Fontos szempont, hogy az általuk fejlesztett technika ne csak egy adott faj betakarítására legyen alkalmas, hanem bizonyos ápolási munkák elvégzésére is képes legyen.

Az ötlet egy bogyós gyümölcsöket termelő gazdától jött, David Greentől. A Hall Hunter Partnership (HHP) elnevezésű vállalata évente mintegy 14.000 tonna

  • málnát,
  • szamócát,
  • áfonyát és fekete ribiszkét

állít elő, amelyet olyan áruházláncokon keresztül értékesítenek, mint a Tesco, Marks & Spencer és a Waitrose.

2018 szeptemberében kezdődött a fejlesztés terep tesztje.

Természetesen nem ez az egyetlen fejlesztés, ami a betakarítást meg szeretné könnyíteni. Belgiumban, az Egyesült Királyságban és az USA-ban is dolgoznak hasonló fejlesztéseken. Azonban a Plymouth-i Egyetem professzora, Dr. Stoelen elmondása szerint, ezek a fejlesztések még nem kerültek a piacra, tehát még nem állnak készen.

A brit Fieldwork Robotics projekt keretében fejlesztendő robotkar különlegessége, hogy olyan érzékeny termések betakarítására is alkalmas lesz, mint a málna.

A robotkar sajátossága, hogy

  • puha, a kezünkhöz hasonló anyagból készül,
  • képes a nagyon finom mozgásokra,
  • ugyanakkor a pontos szenzorok segítségével a köztes mozgásokat képes gyorsan elvégezni.

A fejlesztés során szem előtt tartják a kiskereskedelmi hálózatok és a fogyasztók igényeit, miszerint fontos az óvatos betakarítási folyamat és a termés nyomódásának elkerülése.

A jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, hogy reális esélye van annak, hogy 2020-ra már a gazdaságokban is alkalmazható robotok álljanak rendelkezésünkre.

A HHP ügyvezetője úgy látja, hogy egy-egy robot alkalmazásával akár a bogyós gyümölcs felületét növelni is tudja, míg jelenleg a kézi betakarítás költségei nagyon nehéz helyzetben tartják és hozzák ezt az ágazatok.

A robotok amellett, hogy költséghatékonyabbá és gyorsabbá teszik a betakarítást, higiéniai szempontból is szerencsésebbek.

A fejlesztést a HHP vállalat finanszírozza. Mivel még hosszú munka előtt állnak, így keresik a szükséges pénzügyi eszközök előteremtésére a lehetséges finanszírozási megoldásokat.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.