FÓKUSZBAN

Újra díjazták a Bábolna Takarmányt

Újra díjazták a Bábolna Takarmányt

MagyarBrands díjjal ismerték el a Kft. munkásságát.

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Nemrég adták át az Év traktora 2019 (Tractor of the Year 2019) ...

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nem csak kötődésük

Technológia

2018. április 16., hétfő • 16:24

A jelen kihívásaira keresett és talált megoldások

A Fruit Logistica kiállításon nemcsak szemet gyönyörködtető pavilonokkal és technológiai megoldásokkal találkozhattunk, hanem számos hasznos konferenciát is megrendeztek a berlini kiállításon. Az egyik ilyen konferencia „Future lab” elnevezés alatt éppen a jelen kihívásaira keresték a jövőbeni megoldásokat.

Az alábbi témákat érintően szóltak az előadások.

Konstans – alternancia helyett: az almatermelés során nagy gondot jelent az előforduló alternancia, amely megoldására már zajlanak a kutatások. A kutatás során vizsgálják a virágok fejlődését, kialakulását és az ehhez kapcsolódó metabolikus folyamatokat. A kémiai vizsgálatokon túl, metszési eljárásokat is vizsgálat alá vontak. (Németország, Hohenheim Egyetem)

Minőség ellenőrzés – smart megoldással: Olyan szenzorok kifejlesztésén dolgoznak, amellyel az adott termék teljes életútja lekövethető, a termelőtől egészen a fogyasztóig. A kutatás jelenleg arról szól, hogyan lehet szinte érintés nélkül vizsgálni, monitoringozni a szállított terméket és meghatározni annak bizonyos paramétereit. (Németország, Wiehnstephan-Triesdorf Főiskola)

Új kajszibarack fajták – hosszú szállításokra is alkalmas fajták nemesítése megtörtént. Két új kajszibarackfajtát nemesítettek Új-Zélandon, amelyek alacsonyabb etilén termelésük miatt jóval sikeresebb bírják a szállítást hosszabb távolságokon is. A Plant&Food nemesítési programjában szereplő kajszibarackfajták fajtavédelem alá kerültek. Ezekkel az új fajtákkal az új-zélandi termelők már könnyebben ki tudják szolgálni a szezonon kívüli, február-márciusi időszakban az északi féltekén lévő piacaikat, mint az Ázsiai kontinens. A kutatások részét jelentik még az optimális szállítási körülmények, szedésérettség és a csomagolási mód meghatározása is. (Új-Zéland, Plant&Food)

Nyomozó kutyák a kertészetben – 17 éve zajlanak a kutatások az USA-ban, amelyek során kutyákat alkalmaznak különböző növényi betegségek, vírusok felderítésére. A kutyák 98-99%-os valószínűséggel képesek felderíteni különböző betegségek és vírusok jelenlétét a növényekben, mint a Plum pox virus vagy különböző citrusbetegségeket. A növényi szaporítóanyag-termelésben fontos szerepe van a különböző kórokozók korai felismerésének, amely jelentős kihatással van a nemzetközi kereskedelmi folyamatokra is. Ezzel a fejlesztéssel a károsított, beteg termések nemzetközi mozgásával járó kockázatok jelentősen csökkenthetők. A kutatások már előrehaladott állapotban vannak, széleskörű adatokkal rendelkezik más a kutatócsoport. (USA, US - Department of Agriculture South Rock Road)

Ahoi – autonom, káros emisszió mentes hajó. Már 2020-ban Norvégiában vízre kerülhet a szokatlan találmány. A Birkeland és a Yara vállalatok összefogásának célja az közúti szállítás vízre terelése, úgy, hogy a szállítás közben a káros-anyag kibocsátás jelentősen csökken. A megoldást elektromon meghajtású konténerhajók adják majd. (Norvégia, Yara)

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.