2022.08.17., szerda , Jácint

Technológia

2017. október 03. kedd • 11:09

A kertészetben sem lehet megállítani a robotizálást

A világ több pontján, számos kutató és fejlesztő dolgozik olyan robotizált technikákon, technológián, amely a kertészetekben is felhasználhatók (lesznek).

Fontos témakör ebből a szempontból a beporzás megoldása robotizált technikával. Az egyik ilyen fejlesztőcsoport paradicsomhajtatásban teszteli a beporzást elősegítő speciális drónokat. A hollandiai Delft Egyetem hallgatói dolgoznak egy projekten, amelynek már a elnevezése is magáért beszél: „Micro Air Vehicle”, azaz mikro repülő járművek. A projekt során olyan apró repülő eszközöket fejlesztenek, amelyek a belső térben használhatók.

A kutató csoport tagjai nyáron már konkrét kutatási eredményekről számoltak be Venloban, miszerint

olyan repülő eszközöket sikerült kifejleszteniük, amelyek nemcsak a beporzásban tudnak a termelőknek segíteni, hanem képek, felvételek készítésére is alkalmasak.

A rendelkezésre álló (prototípus) eszköz elnevezése APIS (Autonomous Pollination and Imaging System), mint latinul a méheket jelölő elnevezés. Ez az eszköz 30x30 cm méretű, kb. 250 g tömegű, anyagköltsége 400 euró. Ezen a drónon található egy ventilátor, amely 2,5 m/s sebességű légáramoltatásra képes 50 cm-es hatótávolságban. Az eszköz praktikus, hiszen a ventilátor átszerelhető akár egyéb eszközökre is, ha az adott növényfaj esetében más jellegű feladatot kell elvégezni.

A növényeket egy halszemoptikával rendelkező kamera érzékeli, ami az eszköz oldalán van. A drón által rögzített adatokat az eszköz azonnal továbbítja PC-re és okos telefonra is. A drónon számos szenzor van, így például páratartalmat, hőmérsékletet is mérhetünk.

Ezek a funkciók jelenleg egy 5 rotoros drónra vannak felszerelve, amelyeket jelenleg paradicsomhajtatásban tesztelnek. Az üvegház tetején lesz a drónok helye, ahonnan 3 naponta végzik majd a beporzási feladatokat.

A kutatócsoport álláspontja alapján a drónok terhelhetősége és a rájuk szerelhető további technikai eszközök fejlesztése még váratnak magukra, de egy megfelelő alap már rendelkezésre áll.

A technikai fejlődés tehát megállíthatatlan, időnként még lekövetni is nehézkes.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.