2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Technológia

2018. január 28. vasárnap • 08:46

Az egyedi technológiával hatékonyan hasznosítható az értékes szőlőmag

Példaértékű és egyedi technológia alkalmazásával gyártanak magas antioxidáns-tartalmú, szőlőmagőrlemény-alapú táplálékkiegészítőket Villányban. Az uniós támogatással megépült üzemet nemrég avatták fel.

Speciális, az eddig ismerteknél nagyságrendekkel nagyobb és kitűnő felszívódású, szőlőmagőrlemény-alapú táplálék kiegészítőket gyártanak a Bock Borászat Kft.-nél. Az ebből készült tabletta és liszt ipari méretű előállításához szükséges gyártási technológia kifejlesztése szintén fontos célja volt a vállalkozásnak - írja a Baranya megyei hírportál.

– Hiszünk abban, hogy a szőlőben fantasztikus dolgok vannak, amiből mindent meg nem fedeztünk fel – mondta Bock József a szőlőmagüzem keddi, ünnepélyes üzemavatóján.

– A megvalósítást még tavaly tavasszal kezdtük, és magát a szőlőmagot, illetve az abból készült termékeket folyamatosan ellenőrzik a kutatók. A kísérletek már most azt bizonyítják, hogy ez egy egyedülálló és kitűnő termék.

fotó: bama.hu

Az üzem látványa is önmagáért beszél: 

a kutatás-fejlesztési projekt egy teljesen új technológiát használ, így a szőlőmagőrlemény felülete és pórusszerkezete megváltoztatásának hatására a szőlőmag polifenol-tartalma jól fel tud szívódni a szervezetben.

Ez azt jelenti, hogy az itt készült tablettából elég csupán egyet bevenni naponta, és a magas antioxidáns-tartalom igen pozitív élettani hatást biztosít.

– A termékek csak természetes anyagokat tartalmaznak – tette hozzá a szakember. – Az üzem egyelőre csak próbaüzemen működik, és párhuzamosan folynak a táplálékkiegészítőkkel kapcsolatos kutatások is, melyek eddig nagyon jó eredményeket mutatnak.

 - Rövid idő alatt dolgozzák fel

A szőlőmagüzem gondolata már 2015-ben felmerült a borászatban. Ekkor ugyanis maga Bock József készíttetett saját magának szőlőmaglisztet, melynek elkezdte érezni pozitív élettani hatásait. Ezután már csak egy pályázatra volt szükség, és egy ötletre: így született meg a szőlőmagtabletták elképzelése. Ebbe vonták bele a Pécsi Tudományegyetem kutatóit, így egyedi feldolgozás és eljárás körvonalazódott.

A több mint egymilliárd forintos beruházáshoz az unió 60 százalékos támogatást nyújtott.

Bock József elmondta azt is, hogy a szőlőmagot a lehető legrövidebb idő alatt dolgozzák fel, amit tisztán és igen gyors ütemben szárítanak le. A legjobb ehhez a kékszőlő, melyben magas az antioxidáns-tartalom.

 - Több színtéren is dolgoznak, kutatnak

A szőlőmagüzem végső kapacitását majd júniusban éri el. A tervek szerint ekkora már folyamatosan tud majd terméket produkálni. Jelenleg kisebb mennyiségeket dolgoznak fel, miközben párhuzamosan dolgoznak a kutatók is.

Folyamatosan zajlik a speciális, magas hatóanyag-kioldódást elősegítő, innovatív felületkezelési eljárás kifejlesztése. Fontos szegmens a technológiai paraméterek összehangolása, az alapanyagok, a félkész és késztermékek minőségbiztosítási ellenőrzése. Végül az itt kifejlesztett és optimalizált technológiát építik be az üzembe.

Közben hamarosan kezdődik a piackutatás a későbbi értékesítési törekvésekhez. Első körben a gyógyszertári beszállítókat keresik meg.

agrotrend.hu / bama.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.