2023.05.30., kedd , Janka, Zsanett

Technológia

2017. január 02. hétfő • 08:50

Drónok ideje – hódítás jön a hazai agráriumban

A drónok használata számos előnnyel járhat, és olyan problémákra nyújthat megoldást, amelyek korábban komoly fejtörést okoztak a gazdáknak. A belvízkárok felmérésénél is hasznos a mind gyakrabban alkalmazott eszköz.

Miközben Magyarországon egyelőre még gyerekcipőben jár a drónok használata a mezőgazdaságban, egy amerikai felmérés szerint 15 év múlva az önrepülő gépek többségét az agrártermelésben alkalmazzák majd. Az okosszerkezetek egyszerű megoldást kínálnak számos, ma még komoly fejtörést okozó feladat elvégzésére. Néhány év alatt akár a hazai mezőgazdaságot is meghódíthatják a pilóta nélküli repülők.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint hazánkban ma csupán néhány olyan vállalkozás működik, amely mezőgazdasági drónrepüléseket hajt végre. Az alkalmazásukban rejlő lehetőségeknek ugyanakkor szinte csak a fantázia szab határt. A drónok számos célra használhatók a mezőgazdaságban, kezdve a gyommal borított területek felderítésétől az esetleges károk felmérésén át a növényvédelmi problémák felkutatásáig.

A robotrepülők rengeteg adatot képesek összegyűjteni, amelyeket különböző elemzési módszerekkel feldolgozva azonosíthatók a táblán belüli eltérések és rendellenességek. A kapott adatokat precíziós gazdálkodási technológiákkal felhasználva sokkal célzottabban lehet végrehajtani például a tápanyag-utánpótlást vagy a növényvédelmi kezeléseket. A növényvédő szereket sokkal pontosabban tudják felhasználni a gazdálkodók.

A kamara szerint a drónok a precíziós gazdálkodási rendszerek fontos elemei lehetnek, emellett önmagukban is nyújthatnak segítséget, például a permetezésben. Léteznek ma már olyan berendezések – igaz, még csak prototípus szintjén –, amelyek képesek önvezérelt módon permetezni a növényeket. A termelői oldal mellett a hatósági feladatok ellátásában is nagy szerepük lehet a jövőben a drónoknak. A parlagfű-fertőzöttség felmérésében például nagyon jó szolgálatot tehetnek a repülő szerkezetek.

Bár a drónok használatát ma is egy jogszabály szorítja keretek közé, a jövőben rugalmasabb előírások vonatkozhatnak majd az okosszerkezetekre. A következő években összehangolt, átfogó uniós szabályozásra is szükség lesz, a törvényjavaslat várhatóan 2018-ra születik meg. A hazai törvény is ezen a közös szabályozáson alapul majd. A NAK szerint a mezőgazdasági célú drónhasználat az üzleti-kereskedelmi célú felhasználás kategóriájába tartozhat, hiszen itt sokkal komolyabb berendezésekről beszélünk, amelyeket jellemzően erre szakosodott vállalkozások üzemeltetnek.

Az agrárcélú használat szabályozása így szigorúbb lehet, mint a kiskereskedelemben kapható, kis hatótávolságú és repülési magasságú, hobbikategóriájú drónokra vonatkozó előírások. A jogi szabályozás alapját a Nemzeti Közlekedési Hatóság által létrehozott munkacsoportok készítette szakmai anyagok adják. A szabályozás célja, hogy a pilóta nélküli légi járművek használatával kapcsolatban olyan követelményeket támasszanak, amelyekkel minimálisra csökkentik a repülésbiztonsági kockázatokat, de a legkevésbé korlátozzák a használatukat.

A kamara tapasztalatai szerint a modern technológiák használata jelentős beruházást igényel a gazdálkodóktól, a különböző okoseszközök beszerzése pedig csak egy bizonyos birtokméret felett térülhet meg elfogadható idő alatt. A technológiai beruházások azonban önmagukban még így sem jelentenek előrelépést. Ahhoz, hogy a technika nyújtotta lehetőségek kiaknázhatóak legyenek, megfelelő szaktudással kell rendelkezniük a termelőknek.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.