2021.05.14., péntek , Bonifác

Technológia

2017. szeptember 01. péntek • 10:17

Erdőirtás ellen az algoritmusokat is bevetik

Az őshonos erdőket több oldalról is veszély fenyegeti. Mesterséges intelligenciával küzdenek az erdőirtás ellen.

Nem azért vetik be az algoritmusokat, mert az emberi éberségen kifog a probléma. A mesterséges intelligencia azt segíti megjósolni, hol folytatják a fák engedély nélküli kivágását az elszegényedett mezőgazdák vagy éppen a bűnszövetkezetek – írja a piacesprofit.hu.

Az éghajlatvédelem egyik legolcsóbb eszközének tartják az erdők védelmét.

Az esőerdők a Föld tüdejeként működnek, elnyelik az emberi civilizáció által kibocsátott üvegházgázokat, de ha tömeges méretekben vágják ki a fákat, akkor a törzsükben, ágaikban és gyökereikben megkötött CO2 visszajut a légkörbe, óriási mennyiségű és rendkívül káros emissziót okozva így. 

A Kongói Demokratikus Köztársaság esőerdei a legnagyobbnak számítanak az amazonasi őserdők után. De az őshonos erdőket több oldalról is veszély fenyegeti: terjeszkednek az állattenyésztő farmok, legelőkre van szükség, nő a fakitermelés volumene és az infrastrukturális fejlesztések is behatolnak az eddig érintetlen ökoszisztémába. Az országban eddig azért nem tudtak hatékony erdővédelmi politikát bevezetni, mert nem tudták pontosan, hol fogynak a fák.

fotó forrás: cnn.com

A washingtoni World Resources Institute-nál a gépi tanulást vetik be az erdők megóvása érdekében: a bevitt adatokból - melyek a 2000 és 2014 között készült műholdas felvételeket jelentik - a szoftver elemzést készített arról, hogy milyen tényezők játszanak közre az erdőirtásban (pl. utak vagy települések közelsége), felvázolta az érintett területeket, majd ezek alapján a gép megtanult következtetéseket levonni a jövőt illetően. Más szóval a mesterséges intelligencia mutatja ki, milyen szabályszerűségek, trendek, mintázatok szerint folyik az erdőirtás, s mindez várhatóan hogyan folytatódik, mik lesznek a következő legvalószínűbb helyszínek, ahol számítani lehet a nagy mértékű fakivágásra.

agrotrend.hu / piacesprofit.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.