2021.10.23., szombat , Gyöngyi

Technológia

2019. március 05. kedd • 13:47

Évente akár milliókat is spórolhatnak a gazdák - elég a 2G!

A szakmai hozzáértést a legjobb digitális technológia sem pótolja, ám a hozzáértő gazdálkodó munkáját a digitális megoldások megkönnyítik.

Magyar fejlesztés segítheti a hazai mezőgazdasági cégeket, amivel többek között a földművelés munkafolyamatai is rugalmasabbá, illetve egyszerűbbé válnak. A fejlett mobiltechnológiai megoldások – a gépek munkájának valós idejű követése révén – nagyban fokozzák a gazdálkodás hatékonyságát és támogatják a precíziós gazdálkodást, ami napjaink egyik legfontosabb mezőgazdasági innovációs iránya - olvasható a Telenor közleményében. 


A  mezőgazdaságot is elérte a digitális átalakulás - fotó: Telenor

Már háromszáz cég több mint hétezer mezőgazdasági gépén alkalmazzák a magyar fejlesztésű műholdas flottakövető WayQuest rendszert, amely a Telenor Hipernet hálózatán keresztül kommunikál a központi számítógépekkel. 

A hazai fejlesztést használó mezőgazdasági cégek éves szinten tízmillió forintos nagyságrendű összeget takaríthatnak meg a rendszer alkalmazásával.

A mezőgazdasági gépek digitális fejlesztésével nem csupán a járművek

  • pillanatnyi helyzete,
  • üzemanyag-fogyasztása
  • és gépüzemi adatai követhetőek,

de segítségével felderíthető,

ha vannak a művelésből kihagyott, vagy nem indokolt átfedéssel megművelt területek,

esetleg nem a kiválasztott munkafolyamatnak megfelelő technológiai paraméterekkel történt a munkavégzés.


A WayQuest rendszer működése.

A táblákon végzett munkafolyamatok ellenőrzése mellett a digitális platformok előnye, hogy az azonnali és digitálisan tárolt adatok megkönnyítik a mezőgazdasági tevékenység

  • adminisztrációját,
  • elemzését,
  • ami szintén a hatékonyság fokozását eredményezi.

A digitális megoldásokat alkalmazó mezőgazdasági vállalkozások így versenyelőnyhöz jutnak az analóg gazdálkodókkal szemben. Minden iparágra, így

a mezőgazdaságra is igaz, hogy a szakmai hozzáértést a legjobb digitális technológia sem pótolja, ám a hozzáértő gazdálkodó munkáját a digitális megoldások megkönnyítik.

Ezen megoldások gyakorlati alkalmazásában a megfelelő mobilinternet-elérhetőségnek is fontos szerepe van.

Fülöp Gábor, a Telenor üzleti értékesítési és marketing igazgatója szerint figyelembe kell venni a felhasználók speciális igényeit. Továbbá hangsúlyozta, hogy 

az agráriumban alkalmazott eszközök többsége már 2G kapcsolaton is képes ellátni feladatát.

Ebben a következő jelentős lépcső az 5G technológia elterjedése lehet, ami akár a teljesen önvezető járművek mobilhálózati kiszolgálására is képes lesz.

- A WayQuest rendszer kiépítése munkagépenként egy-két százezer forint körüli költséget jelent, üzemeltetése pedig havonta néhány ezer forint. Egyes partnereinknél a digitális munkaszervezésnek köszönhetően a munkagépek számának csökkentésére is lehetőség nyílt.

Ez azt jelenti, hogy a beruházás már az első évben megtérülhet

- mondta el Mehlhoffer István, az ITineris Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója.

 agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.