FÓKUSZBAN

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

A 2018. évi egységes kérelem benyújtásakor az elektronikus ...

A monília miatt az idén is fel kell venni a permetezőgépet

A monília miatt az idén is fel kell venni a permetezőgépet

Elsőként a virágzó kajszira figyeljünk. De ugyanígy fertőzi ...

Algafix®, a magyar biostimulátor

Algafix®, a magyar biostimulátor

A biostimulátorok használata egyre jobban terjed világszerte. ...

Technológia

2017. november 07., kedd • 08:14

Fedés került a fóti Lovasterápiás Központ homokos pályájára

A mezőgazdaságban a használhatóság és a költséghatékonyság kéz a kézben járnak az infrastruktúra bővítésnél. Egyre több acélcsarnokot használnak nemcsak lovardának, de takarmánytárolásra vagy állattartó épületként is Magyarországon.

A Frisomat Kft. hidegen hengerelt profilokból készülő acélcsarnokaival az egyszerű és költséghatékony kivitelű csarnokoktól az egyedi igényekhez szabott csarnokóriásokig minden vevőkívánságra talál megoldást. A több mint száz országban épült 35 000 Frisomat csarnok a referencia.

fotó: Gordon Eszter

Manapság a lovas sportok eredményein és a szabadidős lovagláson túl egyre gyakoribb, hogy az állatok terápiás feladatairól beszélünk például gyermekek rehabilitációja kapcsán. Ez a legfőbb feladata a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat most megújult fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának. Szeptemberben készült el az egyik meglévő homokos lovaspálya fedése, amelynek gyártását és összeszerelést a Frisomat végezte.

A lovasterápiás foglalkozásokon a fejlesztő és rehabilitációs munkát a körülmények (időjárás, talaj állapota) jelentősen befolyásolhatják. Fóton 2003 óta működik a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás és Oktató Központja ma már 22 hektáros területen, ahol nemcsak fejlesztő lovasterápiás foglalkozások, de lovasterápiás szakemberek képzése és továbbképzése is zajlik.

A központban rendszeresen Nemzetközi Díjlovas Versenyt és gyermekeknek Lovasterápiás Versenyt is rendeznek, ezért a napi munka és a versenyek bonyolításának megkönnyítése érdekében merült fel az egyik nagy homokos pálya lefedése. Így minimalizálni lehet az időjárás – eső, hóesés – hatásait és ennek következtében a talaj karbantartása is könnyebb. Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálta elnöke is elmondta, hogy a Lovasterápiás Központban évente több ezer gyermek veszt részt fejlesztő terápiában időjárástól függetlenül. Az ideális körülmények nemcsak nekik, de lovasterapeuta képzéshez is alapvetően fontosak, és a versenyek zavartalan lebonyolítása miatt is szükség volt már egy fedett pályára.

fotó: Gordon Eszter

A szeptemberben elkészült a lovarda nemcsak látványos, de a méretei is beszédesek. 43 méter szabad fesztávolságú, belső alátámasztás nélküli fedést kapott a pálya, így a lovarda 72 méter hosszú és 6,2 m magas nyitott oldalú épület lett. És nemcsak az építési idő - 3 hét alatt készült el – a rekord, hanem a mérete is egyedülálló a Frisomat csarnokok között: Közép-Európában a legnagyobb fesztávú, teljes egészében hidegen hengerelt, horganyzott acél profilokból készült, trapézlemez burkolatú csarnoka áll Fóton.

Gördülékeny volt a közös munka a Frisomat és a fővállalkozó Rebeton Kft. között, és mind a kivitelezésben résztvevő felek, mind a megrendelő nagyon pozitívan nyilatkoztak az együttműködésről. „Miután elmondtuk, hogy mi alapvetően mit szeretnénk a területen, nyugodtan rábíztuk magunkat a tervezőre és a kivitelezőre és nagyszerű együttműködés alakult ki közöttünk. A végeredmény pedig egy látványos és mindenekelőtt jól használható lovarda lett, amelyet már az idei Díjlovas és Lovasterápiás versenyünkön a lovasok fel is avattak.” – nyilatkozta dr. Edvi Péter.

Több olyan adottság volt, mely nehezítette a kivitelezést és a szakemberek mégis gyors és hatékony megoldást találtak. Takács Dávid, a Rebeton Kft. képviselője szerint nyugati precizitással és időjárástól függetlenül folyamatos munkával be is fejezték határidőre a csarnok felállítását.

fotó: Gordon Eszter

A vízelvezetés miatt csövezéssel ellátott homokos pálya volt az egyik nagy kihívás, mert nem könnyű ilyen felületen egy 40 tonnás daru mozgatása. Ezt a szakemberek nagy rutinnal oldották meg úgy, hogy a daru alá előregyártott beton panelekből építettek ideiglenes utat. Összehangolt munkával 15 szakember 4 nap alatt állította fel a 19 fő keretállást. És a gyors munkát olyan alapos takarítás követte, ami még a fővállalkozót is meglepte, mert a gondos szakemberek a gyerekek és az állatok biztonsága érdekében a lehullott csavarokat és egyéb fémhulladékokat is mind összegyűjtötték és még a homokos pályát is átgereblyézték, rendezték.

Az acélcsarnokok minőségére és megbízhatóságára 25 év és több mint ezer csarnok a referencia Magyarországon. Az egyszerű vonalvezetésű épületek (Go széria) a gyors és költséghatékony csarnokmegoldást nyújtják. Amíg ezek a csarnokok verhetetlen áron kínálnak megbízható minőséget, addig a Pro széria elemei az egyediségükkel, az ügyféligényeihez tökéletesen alkalmazkodó műszaki megoldást nyújtanak. A folyamatos fejlesztés és műszaki, mérnöki támogatás pedig évtizedek óta jellemzi a Frisomat tevékenységét és segíti a gazdák igényei szerinti acélcsarnok elkészülését.

(x)