2022.01.26., szerda , Vanda, Paula

Technológia

2018. április 07. szombat • 10:22

Hiánypótló „munkáskéz” a briteknél

A tét a The Telegraph szerint, hogy sikerül-e robottal elhárítani a munkaerőhiány okozta károkat, és sikerül-e csökkenteni a farmerek költségeit.

A dél-angliai University of Plymouth kutatói manapság a cornwalli karfiolföldeken ellenőrzik munkájuk eredményét. Amikor az egyetem kutatói belevágtak a karfiolszedő robot tervezésébe, tudták, hogy a manipulátorjának utánoznia kell az emberi kezet. Robotika oktató Dr. Martin Stoelen feltalálta a „GummiArm” robotot, ami inkább emberhez hasonlóan dolgozik, és

karjait lágyabbá vagy merevvé lehet tenni, attól függően, hogy a feladat erőt vagy csak puha érintést igényel.

Ez utóbbira példa az eperszedés.

A kamerák és az érzékelők a robot ujjaiban arra is alkalmasak, hogy felmérjék a növények növekedését,

így pontosan meghatározhatják, hogy mely zöldségeket kell betakarni, és melyiket kell még a földeken hagyni. Vagyis azt teszi, amit a farmer is tesz ilyen helyzetben.

fotó: Dr. Martin Stoelen és az ő "GummiArm" robotja - telegraph. co.uk

– Végső soron olyan gépek, mint ez, megkönnyítik és egyszerűbbé teszik a mezőgazdasági termelők dolgát – mondta Dr. Stoelen, hozzáfűzve, hogy

a robot sok mindennel megbízható a gyomlálástól a növényvédő szerek permetezéséig.

Amint a Brexit-népszavazás előtt a kilépésre buzdító The Telegraph írja, a kézi munka a mezőgazdasági összköltségek mintegy felét teszi ki, és néha kevés a munkáskéz, különösen betakarításkor. Tehát a folyamat automatizálása nemcsak lefaragja az általános költségeket, hanem biztosítja, hogy a termény ne rothadjon meg a földeken az emberi munkások hiánya miatt.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.