2022.05.29., vasárnap , Magdolna

Technológia

2019. április 05. péntek • 14:59

Mennie kell a kárókatonának!

A „Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathon” nevű agrár-innovációs versenyen az egyik díjazott csapat a kárókatona elleni védekezést szolgáló technológiát talált ki.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal „Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathon” nevű agrár-innovációs versenyén a fiatalok szakértők segítségével a hazai agrárszektort megújító ötleteken dolgoztak - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.


fotó: Design Terminal

- A kárókatonának mennie kell! - állította a TRIME csapata, akik 24 óra kemény munka után az Innovációs és Technológiai Minisztérium különdíját vehették át György László államtitkártól.

A négy villamosmérnök szoftveres megoldást kínált a versenykihívásra, vagyis a mezőgazdaság hatékonyságának növelésére.

Ötletük eredetileg a fagykár mérséklésére javasolt megoldást, de ezt az agrárszakértő mentorok javaslatai alapján teljesen átdolgozták. A mentorok úgy látták, hogy a csapat által ajánlott műszaki technológia más területen sokkal gyorsabban és hatékonyabban alkalmazható és felhívták a csapat figyelmét a kárókatona és egyéb madárfajok halállományokban okozott pusztítására.

A csapat az éjszaka folyamán úgy fejlesztette tovább az ötletet, hogy az egy többlépcsős képfeldolgozó szoftverrel képes legyen megvédeni a halastavakat.

A technológia felismeri a különböző madarakat, vezérli a hangágyút és vadásztatást is tud javasolni.

Csanálosi Gábor, a TRIME egyik tagja kiemelte, a NAK szakembereivel és a Design Terminal üzleti mentoraival folytatott beszélgetések segítették őket, hogy kézzel foghatóbb terméket alkossanak, projektjük egy határozott irányba haladjon.

A versenyről bővebben itt olvashatnak.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.