2020.10.25., vasárnap , Blanka, Bianka

Technológia

2017. április 26. szerda • 14:59

Siralmas állapotban várják sorsukat a mezőgazdasági csarnokok

A várakozások szerint a gazdaságok infrastrukturális megújítására – ideértve az épületállomány rekonstrukcióját, bővítését – is hatással lesz 2020-ig az ágazatban elmúlt években tapasztalható biztató tendencia.

A hazai mezőgazdaságba beáramló uniós forrásoknak köszönhetően már rövidtávon változhat a helyzet az épületeknél, ami nem csupán külső megújulást, hanem a szigorú előírásoknak való megfelelést is jelent – írja közleményben a Swedsteel-Metecno.

A mezőgazdaságban alkalmazott csarnokoknak ugyanis már nem csupán a leendő funkcióikhoz kell alkalmazkodniuk. Meg kell felelniük az aktuális tűzvédelmi, egészségügyi, állattartási, terménytárolási, környezet- és állatvédelmi szabályozásnak is. Többek között víz-, talaj- és levegőszennyezést érintő hatásvizsgálatokat kell elvégezni az építkezések előtt, továbbá ki kell alakítani az időjárástól függetlenül használható közlekedési és szállítási folyosókat, a szennyvíztermelés és -elhelyezés környezetkímélő módját, vagy éppen az épületek villámvédelmét.

Sok bezárt csarnoknál és építménynél a legalapvetőbb állagmegóvási feladatokat sem végezték el – fotó: pixabay.com

Szakemberek számításai szerint a mezőgazdasági vállalkozások többsége az elkövetkező öt évben vagy új csarnokot épít, vagy felújítja a mostaniakat. Ezzel együtt az is látszik, hogy

az agráriumban hagyományosnak tekinthető fával szemben az acélszerkezetű épületek iránt növekszik a kereslet. 

Ezeket a piaci visszajelzések alapján a precíz gyárthatóságuk, gyors szerelhetőségük, tartósságuk, időtállóságuk és megbízhatóságuk miatt tartják a legoptimálisabb megoldásnak.

Fontos a kivitelezővel írásos szerződést kötni, valamint meghatározni a jótállási feltételeket – fotó: Swedsteel-Metecno

- A minőségi alapanyag beszerzése mellett az ár, a hozzáértő kivitelezés, valamint a garancia kérdése is kiemelt szempontnak számít az agrár kkv-k körében az épület-beruházások elindításakor – hangsúlyozza Alyyan Nabeel, a Swedsteel-Metecno ügyvezető igazgatója.  

A vállalat ügyvezetője szerint a legköltséghatékonyabb technikája a csarnoképítéseknek jelenleg a száraztechnológiás építési módszer csavaros gyorskötésekkel Z-/C-/U-szelvényű tűzihorganyzott acél profilokból. Ennek révén az építkezés időtartama és beruházás költsége jelentősen csökkenthető, miután ma már ezeknek az építőelemeknek az előregyártottsága, illetve a műszaki kivitelezésének támogatása magas szinten áll. 

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.