2020.09.20., vasárnap , Friderika

Technológia

2019. március 22. péntek • 14:17

Újabb fontos lépés az élelmiszer-biztonság terén

Az Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer kifejlesztésével a hazai élelmiszerláncban felmerülő kockázatok, aktuális problémák gyorsabb és hatékonyabban lesznek kezelve.

Eredményesen lebonyolították az „Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer létrehozása” (INTEL) című, kétéves projektjét, amely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszerének korszerűsítését és az ügyfelek elektronikus ügyintézésének egyszerűsítését tette lehetővé - közölte a hivatal.


A kétéves, innovatív program 2019. február 28-án zárult - fotó: Nébih

A Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) elsődleges célja a hivatali ügyintézéshez kapcsolódó adminisztratív terhek csökkentése. Ezen uniós célkitűzésekkel, valamint Magyarország Kormányának Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiájával összhangban indult útjára 2017-ben a Nébih INTEL projektje. dr. Zarka Péter, a Nébih osztályvezetője 

Az INTEL projekt egyik kiemelt célja a hatóság meglévő adatelemző rendszereinek optimalizálása és korszerűsítése volt.

A fejlesztés eredményeként – a rendszerbe áramló több és jobb minőségű élelmiszerlánc-információ révén – javult az adatok elemezhetősége, a közöttük lévő kapcsolatok feltárása és a Nébih kockázatelemzési rendszereinek hatékonysága.

Az INTEL nagymértékben hozzájárult a hatósági feladatellátás egyszerűsödéséhez. Az ügyféloldali folyamatok újraszervezése és elektronizálása által

  • csökkent az ügyintézési idő,
  • jelentősen redukálódtak az élelmiszerlánc-szereplők adminisztratív terhei,
  • emellett több központosított elektronikus ügyintézési szolgáltatáshoz is kapcsolódott a Nébih.

Kiépült az élelmiszerlánc egységes adatmodellje és információ menedzsmentje, amely főként az állategészségügyi törzsadatok kezelésében hoz előrelépést, de támogatja a Nébih helyszíni ellenőrzéseit, valamint a tevékenység-regisztrációs folyamatokat is.

A szisztematikusan kiépített IT architektúra a későbbiekben elemenként tovább bővíthető, újabb élelmiszerbiztonsági szakterületekre is kiterjeszthető.

Az INTEL rendszerfejlesztés egy újabb fontos lépés volt a hazai élelmiszerláncban felmerülő kockázatok, aktuális problémák gyorsabb és hatékonyabb kezelése felé.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.