FÓKUSZBAN

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

A 2018. évi egységes kérelem benyújtásakor az elektronikus ...

A monília miatt az idén is fel kell venni a permetezőgépet

A monília miatt az idén is fel kell venni a permetezőgépet

Elsőként a virágzó kajszira figyeljünk. De ugyanígy fertőzi ...

Algafix®, a magyar biostimulátor

Algafix®, a magyar biostimulátor

A biostimulátorok használata egyre jobban terjed világszerte. ...

Technológia

2017. november 06., hétfő • 14:02

Visszatér a robot, ha megérett az eper

Új termesztési rendszert fejlesztenek, robottal együtt. Hajolgatni nem kell, és ipari zónában is lehetne nagyban termeszteni az epret.

Az eper nem egy kókuszdió, tehát ahhoz, hogy a szemeteket nem szétnyomó eperszedő robot készüljön, kifinomult technikai tudás szükséges.

Egy Belgiumban működő üvegházban egy kis robot az egymás fölötti termesztő tálcákról függő eperszemeket gyengéden megfogja 3D-nyomtatóban készült mancsával, elvágja a szárat, majd a dobozba teszi.

Ha úgy érzi, hogy egy szem még nem elég érett, megsaccolja, mikor lesz szedhető, memorizálja a helyét, és időben visszatér érte.

fotó: octinion.com

Ez egy olyan rendszer tesztje, amelyet egy kutató-fejlesztő vállalkozás, az Octinion hozott létre a robottal együtt. A cég úgy véli, hogy rendszerével egyszerte helyettesíthető a szabadföldi termesztés és a kézi szedés – számolt be a Syngenta Magyarország blogja.

Az Octinion robotja öt másodpercenként tesz dobozba egy szemet, ami kissé lassúbb a három másodpereces átlagot produkáló embernél, de a cég szerint az egy eperszemre eső költség a robot és az ember esetében ugyanaz. És a robot még gyorsulhat.

A robotot az úgynevezett „tabletop” termesztési módhoz fejlesztették ki. A tabletop azt jelenti, hogy a talaj fölött függő tálcákban nő az eper, így nem kell hajolgatni. A rendszer Európában is terjedőben van, de az igazi hazája Kalifornia, amely a legtöbb epret termeszti az Egyesült Államokban.

„Az USA eperpiacának 80 százalékát Kalifornia elégíti ki. Tehát, ha valaki New Yorkban vásárol egy tálcával, azt át kell szállítani az egész kontinensen. A mi rendszerünk viszont lehetővé teszi akár egy ipari zónában is az eper nagybani termesztését” – mondta Tom Coen, az Octinion vezérigazgatója.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu