2021.07.27., kedd , Olga, Liliána

Növényvédelmi előrejelzés

2016. március 04., péntek • 07:23

Zsigó György: ébred a kert

Érdemes óvatosan lépkedni a kertek alatt, feléledtek a földigiliszták. Nem is csoda: a www.elorejelzes.nak.hu oldal szerint néhol már 8-10 0C körül jár a talajhőmérséklet és most a nedvességben sincs hiány. A talajlakó kártevőkre is biztosan számíthatunk, hiszen nem tizedelte őket a tél és ennél a talajhőmérsékletnél már ezek is a felszínhez vándorolnak, táplálékot keresnek. Később akár 100%-os kárt is okozhatnak pl. a cserebogárpajorok.

Aki ágyást tud váltani az a megszokott módon folytathatja a kertészkedést. A fertőzött parcellában pedig folyamatos gyomlálással ki lehet éheztetni a kártevőket. Ide akár mustárt is vethetnek, mert az jelentősen gyérítia káros talajlakókat, később pedig beforgatva, kiváló zöldtrágyaként hasznosul.

Aki a régi az ágyásban kezdi a tavaszi munkákat, az próbálkozzon a riasztó hatású fokhagyma, a pohánka és amuskátli köztesvetéssel, vagy a salátával és a kerti szarkalábbal melyek pedig kicsalogatják a lárvákat.

Hasonlóan gyűjtenek a félbevágott krumpligumók is. A vágási felülettel lefelé kell a talajba tenni, a védendő növény mellé. Időnként szedjék fel, az odagyülekező drótférgekkel együtt.

Aki jobban bízik a növényvédő szerekben, az a vegyszeres talajfertőtlenítéssel oldhatja meg a kérdést. Egyre többen kénytelenek ehhez az eszközhöz nyúlni és egyre több kérdést kapok a készítményekkel kapcsolatban.

Két III. kategóriás talajfertőtlenítő szerünk maradt.

A Force 1,5 G -t már évek óta ismerjük. A csemeték telepítése előtt illetve 7,5-10 g/m2 dózisban sorkezelésre használható számos gyümölcs és zöldségkultúrában. A fiatal lárvák ellen hatásos.

A Basamid G a növényparazita fonálférgek egyetlen rovarölő szere, de a drótférgek és a cserebogár pajorok ellen is hatásos. A talajból fertőző gombák (pl. gyökérfekély, palántadőlés) és a magról kelő egy- és kétszikű csírázó gyomnövények ellen is bevethető. Ezért nevezik általános talajfertőtlenítő szernek. A széles hatásspektruma vissza is üthet, ugyanis az elvetett magvakat is károsíthatja. A talajhőmérséklettől függően fejti ki hatását, 5 C fokos talajhőmérséklet esetén ez 30 nap, 18 C foknál mindössze 7 nap. Tehát hideg talajokban tovább tart a rovar és gombaölő, de a csírázásgátló hatása is. Ezen idő letelte után pl. rotációs kapával, újra, 1-2 alkalommal szellőzetni kell a talajt. Érdemes a fertőtlenített ágyás több pontjáról talajmintát venni, összekeverni és ebbe zsázsát vagy salátát vetni. Amennyiben ezek szépen, egészségesen csíráznak, növekednek, már kiszellőzött a talajunk, vethetjük a tavasziakat. (Az istállótrágya csökkenti a fertőtlenítő hatását, ezért közvetlenül a talajfertőtlenítés előtt vagy után ne trágyázzunk.) Vigyázat! A granulátumból keletkező mustárgáz igen veszélyes, üvegházban, fólia alatt 3 napos munkaegészségügyi várakozási idővel kell számolni.

Mindkét készítmény gázosodva hat, tehát a talajnak aprómorzsásnak és nyirkosnak kell lennie. (Most inkább a vízzel telített talajokkal találkozhatunk, ebben sem működnek a készítmények.) A granulátumokat egyenletesen az előkészített felületre kell kiszórni, majd kézi vagy rotációs kapával 10-15 cm-re bedolgozni. Fóliatakarással vagy felszíni öntözéssel, visszafoghatjuk az illékony gázokat. Egyenletesebbé tehetjük a kijuttatást, ha pl. száraz
homokkal keverjük össze a granulátumokat, így könnyebben adagolhatóak.

A palántanevelésnél palántadőlést okozhatnak a talajlakó gombák. Később még a 2-4 lombleveleseket is megbetegíthetik. A tünetek jelentkezésénél még egyes gombaölő szerek beöntözésével is gyógyíthatunk, de fontosabb a megelőzés, az egészséges állomány kialakítása. Világos környezetben, nem túl melegben, mérsékelt öntözéssel, nem túl sűrűn vetve, megfelelő talajban neveljük a növényeket! Dr. Némethy Zsuzsa cikkénél jobban nem tudnám összefoglalni a védekezés lehetőségeit. Az írásában felsorolt készítmények az idén is engedélyezettek, III. kategóriások. (A kaptán és a mankoceb hatóanyagokat, sajnos erre már nem használhatjuk.)


agrotrend.hu / Zsigó György

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.