2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Növényvédelmi előrejelzés

2016. április 13., szerda • 07:47

Zsigó György: a tafrina és a monília mellett a poloskaszagú szilvadarázs is megjelent

Esőt jósolnak, a tafrina (lásd a mai fotót) és a virágfertőző monília újra támadhat. A lisztharmat induló fertőzésére pedig mindig számítanunk kell.

Virágzik a szilva. Egyre többen panaszkodnak a poloskaszagú szilvadarázs kártételére. Ahol a kb.1 cm-es nagyságú, kirágott, ürülékes belsejű, poloskaszagú termések borították a fák alját, ott ez garázdálkodott. (A szilvamoly később jelentkezik és a magot nem rágja meg, csupán a gyümölcshúsból táplálkozik.) Az egynemzedékes kártevő a talaj felső rétegében telel, báb alakban. A szilva virágzása előtt bújik elő és egyenesen a virágkelyhekbe rakja a tojásait. Amennyiben a kb. 2 mm-es, barnuló foltokat látnak a csészeleveleken, sziromhullás után védekezni kell a kikelő lárvák ellen. A méhkímélő és felszívódó Mospilan 20 SG és névváltozatai engedélyezettek (Gazelle, Spilan).

A ragacsos fehér lapra repülnek a szárnyas imágók, így időzíteni lehet a kezelést. Kisebb fáknál, állítólag védekezni is lehet ezekkel. Már a virágzás előtt ki kell akasztani a lapokat, a fa mindegyik oldalára, minél többet. A körtének, almának is van poloskaszagú darazsa!

„A világ élelmiszer-termelésének 90%-át adó mintegy 100 növényfajból 71-et méhek poroznak be. … A házi méhek száma Európában 1985 és 2005 között 25%-kal csökkent.” Az idézettel szeretném felhívni a figyelmüket a méhveszélyességi előírásokra. A kert összes virágzó növényénél be kell tartani az előírásokat! Ezeket a szabályokat a mézharmatos növényekre és a méhek által látogatott virágzó gyomokra is alkalmaznunk kell! A fentiek a kerítésen kívüli, utcai fákra, ágyásokra is vonatkoznak! A „méhekre kifejezetten veszélyes (kockázatos)” készítményekkel a fenti esetekben soha sem dolgozhatunk, pl. a Cyperkill. A „méhekre nem jelölésköteles” (korábban a méhekre nem veszélyes) készítményekkel általában mindig kezelhetünk, ilyen pl. a Mospilan, a Pirimor, a Dimilin, Runner, Mavrik, Dipel, stb. A „méhekre mérsékelten veszélyes (kockázatos)” készítményekkel kizárólag a méhek napi aktív repülésének a lezárulása után, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával lehet megkezdeni a permetezést és legkésőbb 23 óráig be kell fejezni, pl. Karate, Kaiso Garden, Nagomi, stb.

Beindultak a rovarok, nézzenek körül a kertjükben. A fénycsapdába repül az áprilisi cserebogár, a gyümölcsfák virágaiban néhol rág a bundásbogár, míg a csipkéző barkó kártételét kisleveles borsón találtam.

Pilmann Gábor április 11-én fényképezte a selyemfényű puszpángmoly hernyóját. A jövő héten a vadgesztenyelevél-aknázómoly ellen is elkezdjük a permetezést, már rajzanak a lepkéi. (A Dimilin 25 WP, a Runner 2 F és az új „bioszer” NeemAzal-T/S a vadgesztenyére engedélyezett rovarölők.)

Jó egészséget, szép kertet kívánok!

Zsigó György 

*

A FitoHorm ajánlata

Virágzás előtt nélkülözhetetlen a bór, mint esszenciális mikroelem pótlása. A bór alapvető szerepet játszik a növények tápelem-felvételében, a szénhidrátok szállításában, a gyökér- és szállítószövetek kialakításában, valamint a virág- és termésképzésben. A Fitohorm termékek a magas bór felvétel mellett, a gyors beépülést és a növények fagytűrő képességét is pozitívan befolyásolják.  
Menjen biztosra, ismerje meg a részleteket!

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.