FÓKUSZBAN

A vízjogi engedélyeztetésről

A vízjogi engedélyeztetésről

Az öntözést segítő vízilétesítmények megvalósítása is ...

Kalászosok és repce lombkezelése tavasszal

Kalászosok és repce lombkezelése tavasszal

A növények tavaszi indító kezelései kulcsfontosságúak, mert ...

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Rendelje meg 2018. március 31-ig a PROFI Magazint egy évre, ...

Növényvédelmi előrejelzés

2017. augusztus 11., péntek • 10:41

Zsigó György: beindul a fitoftóra és a peronoszpóra

Komolyabb csapadékmennyiséget kaptunk az elmúlt napokban. Felfrissültek a növények és a talaj is átázott.

A folytatódó kánikula ugyan felszárította a leveleket, de a nedves talajból elegendő pára jut a növényekre ahhoz, hogy beinduljon a fitoftóra és a peronoszpóra. És a hétvégére ismét esőt jósolnak…

A paradicsomon, a burgonyán a fitoftóra elleni, a szőlőn és az uborkán a peronoszpóra elleni permetezést érdemes megfontolni. Mindkét gomba ellen rézzel is lehet védekezni.

Az uborkán 5 napos, paradicsomon és krumplin 7 napos, míg szőlőn 21 napos é.v.i.-vel rendelkeznek a rezes gombaölők. A növényvédő szer címkéjének áttanulmányozásával vagy a növényvédős végzettségű eladóknál pontosítani tudják az előírásokat.

A réz továbbra is az egyik legfontosabb gombaölő hatóanyagunk. Nehezen tudnánk pótolni! Az emberi egészségre és a környezetünkre, főleg a talajainkra gyakorolt hatása miatt mégis sok támadás éri. Van aki már eddig is fóliát terített a fája alá, az őszi-tavaszi lemosásánál!

Nem is olyan régen a szőlő nyári zöldmunkáinál alapvető cél volt a fürtök kibontása, a cukorfokot növelő napsugár számára. Mára a napégéssel, a Nap perzselő hatásával küzdenek a termelők. A legutóbbi szőlős konferencián, már a kordon árnyékos oldalán jelentkező perzselési kárt is mutattak, fürtön. A napos oldalról, a levelek között surrant be a magas UV tartalmú sugárnyaláb…

Paradicsomnál, paprikánál, uborkán, dinnyén és számtalan gyümölcsön, dísznövényen is jelentkezhetnek a tünetek.

Erősen metszett gyümölcsfáknál, túlzó nitrogéntrágyázásnál, a korábban árnyékban lévő lombfelület fényre jutásánál számíthatunk a kárképre. Borult időjárás után érzékenyebben reagálnak a növényeink.

A pergamenszerűen elvékonyodó bőrszöveten keresztül fertőzhetnek a kórokozók pl. a paprika fotóján is a másodlagosan megjelent gomba fekete penészgyepét láthatják.

Ezért érdemes leszedni a napégett termést. Ahol megoldható, a „legégetőbb” órákban árnyékolják a növényeket: raschel hálóval, festett fóliával, stb.

Ha már megtörtént a perzselés, permetezhetnek pl. rézzel, mely fertőtlenít és a bőrszövetet is erősíti. Egyre több, megelőzésre, immunerősítésre javasolt készítmény jelent meg a forgalomban. „Fényvisszaverő hatásának köszönhetően védelmet nyújt az erős UV sugárzás ellen. … Szintén jó hatású a kertészetben egyre nagyobb problémát okozó napégés ellen is.” Több lombtrágyánál, biostimulátornál találhatunk hasonló leírásokat. Ezt pl a Prosilicon termék katalógusából idéztem.

Jó kertészkedést kívánok: Zsigó György, NMNK

agrotrend.hu / Zsigó György

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.