2019.10.23., szerda , Gyöngyi

Növényvédelmi előrejelzés

2017. július 21., péntek • 09:52

Zsigó György: főleg a lisztharmattal és az atkákkal kell megküzdeni

Továbbra is a kánikula és az aszály, néhol jégesők, viharok jellemzik az időjárásunkat. Akiket elkerült a jégverés, azoknál - a korábbi hónapokhoz hasonlóan - főleg a lisztharmattal és atkákkal kell megküzdeniük. A távolabbi jóslatok is forró, száraz napokról szólnak, melyek a hajnali harmattal, párával ideális környeztet biztosítanak ennek a két károsítónak.

Az atkaölők nagy része egy idényben csak egy-két alkalommal használható, ezért ismét hangsúlyoznám a kéntartalmú gombaölők atkagyérítő mellékhatását. A nagy meleg miatt a késő délutáni órákban permetezzenek a kénnel!

A szőlőfürtök lassan kinőnek a lisztharmat és a peronoszpóra foga alól. Még számolni kell velük, mert a leveleket őszig még akár el is vihetik ezek a gombák, csökkentve a termés mennyiségét és cukortartalmát. A szürkepenész sem okozott gondot idáig, kevés volt a csapadék a fertőzéséhez.

Az almánál és a körténél sem erősödött fel a csapadékot kívánó varasodás és a körterozsda. Ezeknél a gyümölcsöknél is elegendőek a kontakt készítmények, a rezek és a rézpótlók: a mankoceb hatóanyagúak. Almástermésűekben a Manfil 75 WG is engedélyezett.

A gyümölcsmolyok „hozzák a megszokott formájukat”. A gyümölcsmolyok többsége folyamatosan rajzik, eltűntek a világosan elkülöníthető nemzedékek. A hernyókra – valamilyen szinten - mindig számítani kell. 

A ritka állományú, csak alulról öntözött zöldségfélék is a lisztharmatokkal, atkákkal küzdenek.

Cukkini lisztharmat – fotó: Zsigó Gyrörgy

A kabakosok lisztharmatára pl. a Cosavet DF, az Eurokén, a Thiovit Jet engedélyezett.

A földibolhák hámozgatása is felerősödött, szomjaznak. Káposztalevélen fényképeztem a földibolhákat és a rágásnyomukat. Javaslom a piretroid hatóanyagú rovarölőket, tapadásfokozó segédanyagokkal kiegészítve.

Káposztabolhák – fotó: Zsigó Gyrörgy

A sűrűn vetett, felülről öntözött zöldségfélékben a nedvességet, dunsztot kedvelő gombák is megjelentek.

Levelet kaptam a hagymaperonoszpóra kórképével és ahogy „várható volt” a paradicsomvész is tombol pl. egyes magaságyásokban, mély fekvésű kertrészekben.

Paradicsom fitoftóra fertőzése – fotó: Zsigó Gyrörgy

Amennyiben csapadékosra fordulna az időjárásunk, akkor a korábbi évekhez hasonlóan országos járvánnyá duzzadhatna, a krumpliban is. Ennél a növénynél burgonyavésznek hívják és a gumókat is megtámadja.

Számos felszívódó és kontakt, pl. réztartalmú gombaölő kapható (a szőlőnél felsoroltak mindkét „vészre” engedélyezettek, 7 napos é.v.i.-vel.)

Jó kertészkedést kívánok: Zsigó György, NMNK

agrotrend.hu / Zsigó György

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.