2019.09.17., kedd , Zsófia

Növényvédelmi előrejelzés

2017. március 01., szerda • 11:00

Zsigó György: lassan készülhetnek az első permetezésre

A gombák, baktériumok is túlélték a telet. Ahol nyáron gondot okoztak a rovarok, atkák ott az idén is el kell végezni az olajos tavaszi lemosó permetezést. A réz az egyetlen baktériumölő szerünk - sok növényünknél érdemes megismételni az őszi rezes kezelést. Ahol a lisztharmat jelentette a fő problémát ott használjunk kéntartalmú lemosószereket.

Végre itt egy igazi, hideg tél! Ez majd elviszi az áttelelő rovarokat, atkákat!- gondoltuk. Pénzes Béla professzor úr január végén mikroszkópos vizsgálatra hívott: a pomázi kajszi ültetvényről származó vesszőkön, a pajzstetvek 80%-a nem pusztult el, a -15C0-os hőmérsékletek ellenére. Még megdöbbentőbb a ráckevei eredmény, a koronában maradt nyári vértetűtelepek 40%-ban átvészelték a -22C0-os időjárást.

Ahol nyáron gondot okoztak a rovarok, atkák ott az idén is el kell végezni az olajos tavaszi lemosó permetezést. A gombák, baktériumok is túlélték a telet, a rezes és a kénes lemosásra is készülhetnek azok a kertbarátok akiknél ezek a kórokozók gondot jelentettek és a most is megtalálhatóak a fás növényeken. Balatoni Andrea kolléganőm táblázatban gyűjtötte össze a tavaszi lemosással gyéríthető károsítókat. Megtalálhatják a www.zsigogyorgy.hu honlapon.

A cseresznyerügyek már a rügypattanás állapotában vannak, a fotó a hét elején készült. Lassan készülhetnek az első permetezésre. Tavaly óta lényegesen nem változtak a felhasználható III. kategóriás növényvédő szerek.

Tehát rügypattanáskor az összes fánál, bokornál elkezdhetjük a permetezést. Ebben a fejlődési stádiumban még nem perzseljük meg a kis levélkéket a nyárinál töményebb koncentrációjú permetlével. A károsítók viszont már felébredtek téli álmukból, érzékenyebbek és a kinyílt rügypikkelyek sem védik őket.

Továbbra is nagyon fontosak a réztartalmú szerek. Jelentőségük akkora, hogy sok növényünknél érdemes akár megismételni az őszi rezes kezelést! A réz az egyetlen baktériumölő szerünk pl. tűzelhalás ellen, és egyben nagyon sok jelentős gombára is kiváló. Ahol gondot okozott nyáron a monília, a tafrina, a levélbetegségek és varasodásra érzékeny alma és körtefajtáink vannak, ott mindenképpen rézzel kezeljünk. Tehát ide tartozik az összes csonthéjas, almástermésű és héjas gyümölcsű mellett a málna és sok dísznövénycserje is. Bármelyik rezes szerrel dolgozhatunk.

Ahol a lisztharmat jelentette a fő problémát pl. szőlőnél, Jonathán típusú almáknál, rózsánál, köszméténél, ribiszkénél, stb. vagy felszaporodtak az atkák, ott használjunk kéntartalmú lemosószereket. Mindenképpen a poliszulfidként tartalmazó szereket javaslom! Úgy tűnik, hogy ismét a figyelem középpontjába kerül ez a hatóanyagcsoport. Megérdemelten, pl. varasodásra is kiváló! A törzsön, ágakon áttelelő állati kártevők ellen (pl. egyes pajzstetű, levéltetű és atka fajok) jöhetnek a jól ismert olajos permetek.

Aki együttes hatást szeretne elérni permetezésével rovarokkal, atkákkal és különböző kórokozókkal szemben, az számtalan gyári kombináció közül választhat. Előnyük, hogy kényelmesen, egy menettel több ellenséget is gyérítünk. Hátrányuk, hogy gyakran kisebb mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, nem tudunk velük oly mértékű csapást elérni, mint a töményebb de egy hatóanyagot tartalmazó szerekkel.

Amennyiben lehetséges a kéregkaparás, metszés és sebkezelés után permetezzünk! Mindig bőséges lémennyiséggel, áztatásszerűen. A legkisebb kéregrepedésbe is be kell jutni a permetlének!

Vásárlás előtt nézzék meg a címke előírásait. Sok lemosószer nyáron is felhasználható. Inkább ezeket válasszák, feleslegesen ne tároljanak otthon vegyszereket.

A dióra külön is felhívom a figyelmüket. Már jól látszanak a női és a hímivarú virágkezdemények is. Ez utóbbi rügypikkelyein, a rákos ágakban és a lehullott lombban tele át az a baktérium, mely tavaly nagy gondot okozott. Kezdetben a levélereket, majd a termést, a bélrészt támadta meg. Most a beteg levelek, termések megsemmisítésével és a rezes lemosással csökkenthetjük az induló tavaszi fertőzést. Ezzel egyben a gnomóniás gombabetegsége ellen is védekezhetünk. 

A tavalyi fényképen a baktérium által kiváltott tünet alatt piros körrel jelöltem a gnomóniás betegség tünetét, a besüppedő, barna szegélyű, kiszürkülő foltot.

Sok kérdést kapok a zuzmókkal kapcsolatban. Telepeik egyeseknek ijesztőek. Nem veszélyesek! Csak a kéreg felületén kapaszkodnak meg, nem hatolnak be a növényekbe.

A diós fotón egy látványos, sárga telepet láthatnak. Akit nagyon zavar a látványuk az kaparja le illetve a rezes ecseteléssel is leszáríthatja a fás részekről.

Ebben a felhívásban többször is utaltam a réztartalmú gombaölőkre. Nem túloztam, az egyik legfontosabb hatóanyagunk a gombák elleni és az egyetlen lehetőségünk a baktériumok elleni harcban. A talaj mikroszervezeteit azonban károsíthatja, ezért meg kellene akadályozni a tömény permetlé lecsorgását a talajra. Nehéz feladat, hiszen a lemosást éppen hogy bőséges lémennyiséggel, áztatásszerűen kell elvégezni. Egyre több helyen látom, hogy fóliát terítenek a kezelés idejére a fa alá. Egyszerű és jó megoldásnak tűnik.

Jó kertészkedést kívánok: Zsigó György, NMNK

agrotrend.hu / Zsigó György

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.