2021.07.31., szombat , Oszkár

Növényvédelmi előrejelzés

2016. május 11., szerda • 16:16

Zsigó György: Mi újság a házikertben? 19. hét

Jól működnek a szexferomon-csapdáink. Már hetekkel ezelőtt jelezték a szilvamoly rajzását. Ahol nem védekeztek, ott már szépen fejlett lárvák károsítják a termést.

Érdemes figyelemmel követni a rajzási táblázatot, a második és a harmadik – gyakran egybefolyó - nemzedék ellen még védekezni kell!

Csírázik, növekszik  a  parlagfű. Az ősszel bolygatott (vetett) területeken már 4-6 leveles stádiumban vannak a növények. A frissen kapált kertekben még csak most csírázik. A jogszabályok értelmében június 30. után bimbós parlagfű sem lehet a földeken. A hatóságok ellenőrzik, büntetik a gyomos földhasználókat.

A legismertebb gyomirtó szer hatóanyaga a glifozát, a fital parlagfüvet is jól irtja. Több mint negyven készítményben forgalmazzák. A nyár folyamán totális, mindent leperzselő gyomirtóként működik. Vigyázat! A három évesnél fiatalabb fák, bokrok kérgén keresztül is felszívódik, azok pusztulását okozhatja.

A cserebogaraktól rágott, fagytól sérült növények regenerálódását segíthetjük lombtrágyákkal. Adagoljanak a permetlébe a növényvédő szerek mellé!

agrotrend.hu / Zsigó György

*

Fitohorm lombtrágyázási javaslatai házikertekben:

A FitoHorm Kiskert felhasználása segítségével a talajból nem vagy nehezen felvehető mikroelemeket pótolhatjuk. A növények zöldebbé válnak, ellenállóbak lesznek a különböző gombás fertőzésekkel szemben, jobban tűrik az időjárási szélsőségeket. Segít a gyümölcsök, zöldségek zamatos termésének kialakulásában.

Fitohorm Kiskert felhasználási javaslata:

  • a tenyészidőszak alatt 2-3 alkalommal felhasználni, leromlott fás szárú növényeknél érdemes 2 hetes időszakonként a kezelést megismételni, hogy gyógyító hatást elérjünk 1-1,5%-os töménységben vagy  5 l/ha dózisban.

A FitoHorm Szőlő - Gyümölcs komplex mikroelem összetételű lombtrágya, mely elősegíti a fiatal telepítésű ültetvények fejlődését, intenzív hajtásnövekedését is. Ideális összetételben és arányban tartalmazza a mikroelemeket a szőlő és gyümölcsfélékhez. Leggyakrabban kialakuló mikroelem hiánybetegségek orvosolhatók vagy előzhetők meg a készítménnyel.

Fitohorm Szőlő – Gyümölcs felhasználási javaslata:

  • Alma, Körte: virágzás után zöldérésig 1-2 %-os töménységben a lombozatra permetezve 2-3 hetente ismételve a növényvédelmi munkákkal egymenetben.
  • Csonthéjasok, bogyósok, szőlő: az intenzív hajtásnövekedés időszakában 1-2 %-os töménységben a lombozatra permetezve, 2-3 hetente ismételve a növényvédelmi munkákkal egymenetben.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.