2022.10.02., vasárnap , Petra

Növényvédelmi előrejelzés

2016. május 04., szerda • 05:30

Zsigó György: most fel kell venni a permetezőgépet!

Vihartól, fagytól sérültek a növényeink. Már napok óta párában állnak a kertek, a gombák és a baktériumok legnagyobb örömére. A lisztharmat egyes alma és rózsafajtán, a köszmétén már súlyos mértékben, a kajszin, őszibarackon, körtén, dísznövényeken és a szőlőn kezdeti levéltünetekkel jelzi, gondunk lesz vele. Előrejelző csapdáink nagy számban fogják a gyümölcsmolyokat (ld. melléklet). Most fel kell venni a permetezőgépet!

A hűvös, esős időben feléledt a koratavaszi tafrina. Egyes nektarin fajtákon már 90%-os a kár. A száraz meleg napok beálltáig folyamatosan figyelni és védekezni kell.

A virágfertőző monília most a friss hajtásvégeken hatol be a kajszi és a meggyfákba. A virágzáskori és a hajtásfertőzések nyomán hervadó ágvégek visszametszése után, az 5. felhívás felszívódó készítményeivel permetezzenek. A kajszit ma fényképeztem, a moníliától száradó ágvég mellett a kezdődő sztigminás betegség tüneteit is láthatják a gyümölcsön. A csonthéjasok levélbetegségei is megjelentek. Egyes réz, kén (pl. a Thiovit Jet reggeli vagy esti kijuttatással) és a mankoceb hatóanyagú gombaölők mellett a Topas 100 EC és a Miltox Speciál Extra WP is engedélyezett pl. cseresznyében, meggyben és őszi barackban.

Sziromhullás utáni stádiumban vannak az alma és a körtefák. A lisztharmat az intenzív hajtásnövekedés alatt okozhatja a legnagyobb bajt. Ne engedjék be a lombfelületre a kórokozókat, mert innen terjednek át a gyümölcsökre. A fertőzött, parás felületű termést pedig nem lehet hosszan tárolni.

Alapvető hatóanyag a kén, de a kis gyümölcsök kb. zölddió nagyságáig, a viaszosodásig csak óvatosan bánjunk vele, perzselhetik a növényeket. A kívánatosnál kisebb és nagyobb kénszemcsék is károsíthatnak.

Egyenletes szemcseméretben gyártott, pl. a Thiovit Jet, a Microthiol Special (más néven Micro Special), a Kumulus S (más néven Microkén). Mikrogranulált, könnyen oldódó termék a Cosavet DF (más néven a Sulgran DF). Ebbe a csoportba tartozik még az Eurokén 2000 (más néven Necator Plus). A kéntartalmú lombtrágyáknak pl. Tiosol is lehet lisztharmat elleni mellékhatása. 25 C0 felett minden kénnel vigyázni kell! Ne lépjék túl az ajánlott dózisokat és inkább délután permetezzenek. A gyakori esők is sérthetik a viaszos felületet és a kontakt gombaölők különben is lemosódnának. Most eljött a felszívódó (szisztemikus) szerek ideje. Ezeket a beszáradásuk után már nem mossa le az eső, viszont felhígulhatnak a gyorsan növekvő növény testében. Ezért ismételni kell a permetezést, 2-4 alkalommal, 8-10 napos fordulóval, az előírások szerint. Ezt nevezik szisztemikus blokknak. Ilyen a Score 250 EC, a Cyflamid, Difcor 250 EC, Difo 25 EC, Systhane Dupolo, a Topas 100 EC (és a párhuzamos engedélyű változatai a Penco 100 EC és az Agria Penconazol) és a Nimród 25 EC is. (A melegebb napokkal a varasodás is megérkezik.)

Többször szóltunk már a felszívódó készítményekkel szemben kialakuló rezisztenciáról. Ezt megakadályozhatjuk, ha időnként kontakt szerekre váltunk, illetve ha ezeket bekeverjük a felszívódók mellé.

A permetezendő növények sorába lépett a szőlő is. A talajhoz és a tőkéhez vagy a kordonkarhoz közeli levélkéken már néhányan megtalálták a lisztharmat tüneteit. Az érzékenyebb fajtákon kezdjék a keresést: Kékfrankos, Potugieser, Leányka, Rizlingszilváni, Kadarka, Olaszrizling, Chardonay, stb. Ne kíméljék magukat, sokat kell hajlongani. A sárguló, olajosan áttetsző foltocska, megjelenése után rövidesen torzulni kezd a levél, a fonákon pedig hamarost megjelennek a gomba jellegzetes apró telepei, melyek már ekkor is ontják a nyári spórák milliárdjait. Ekkor már egyértelmű a fertőzés, de a permetezéssel ne várjunk idáig se! Ne feledjék, a lisztharmatok ellen csak megelőzéssel védekezhetünk! Ha most nem „csapnak oda”, a virágzásig felszaporodhat. Elhúzódó virágzásnál több generáció is válthatja egymást és a felhalmozódó fertőzőző anyag a virágokat teljesen elviheti. Most a kontakt kénes szereké a főszerep. (Fentebb felsoroltam a készítményeket, néhányan egész évben bekeverik a permetlébe.) Virágzásig ismételhetünk velük, sőt töményebb lehet a permetlé, mint nyáron. A Karathane Star is kontakt és kénmentes, hűvösben kifejezetten jól működik. Fürtmegnyúlásnál majd indíthatják a felszívódó (szisztemikus) blokkot.

Az a kertész, aki már most is biztosra akar menni (pl. ritkán jut ki a kertjébe és az esők után nem tud a kénnel ismételni, érzékeny fajtákat telepített vagy a szomszédban fertőzött növények vannak), ő a kén mellett, kombinációban már most is bevetheti a felszívódó gombaölőket: Bumper 25 EC, Topas 100 EC, a Systhane Duplo más néven Talentum, a Cabrio Top, a Quadris, Dynali, a Vivando és az új hatóanyagcsoportba tartozó Cyflamid, stb. (A Cantus is engedélyezett, de főleg fürtvédelemre kiváló.) Ezek a kertbarátok tehát máris indíthatják a szisztemikus blokkot, azaz a virágzás végéig, egymást követően 2-4 alkalommal permetezhetnek felszívódókkal. Sok növényvédő szert nem is lehet többször felhasználni évente. (Amennyiben melegebbre fordul az időjárás, a peronoszpórával is számolni kell!)

Felszereltük az előrejelző eszközeinket, a szín és a szexferomon csapdákat. Most mellékelem a táblázatot, a helyszínek és az első adatok miatt. Később hetente frissítve, megtalálják a www.zsigogyorgy.hu és a www.agrotrend.hu/novenyvedelmi-elorejelzes honlapokon is. Ez utóbbin hetente jelentkezünk. A csapdák a saját kertben jelzik a legpontosabban a kártevők megjelenését. Érdemes megrendelni pl. a Biocont Kft-től vagy a Növényvédelmi Kutatóból a 061/3918637 számon illetve a www.csalomoncsapdak.hu oldalukról.

Amint a számok is mutatják, jól teleltek a kártevőink, már az első héten szép volt a fogás. A tarka szőlőmoly rághat a virágkezdeményekben, a keleti gyümölcsmoly pedig elsősorban az őszibarack zsenge hajtásait odvasíthatja ki. A gombaölő szerekhez tegyenek rovarölő szert is a permetlébe. Érdemes felszívódó pl. Mospilan 20 SG és a felszínen tartózkodó hernyók és a lepkék ellen kontakt készítményt is adagolni a permetlébe pl. Decis, Karate, Kaiso Garden, Mavrik 24 EW, stb. A kitinszintézis-gátló Dimilin 25 WP és a „bio” Dipel DF, kontaktak és enni kell belőlük a hernyóknak.

A rajzási táblázatban láthatják, hogy fogtuk a cseresznyelegyet. A korai fajták kis gyümölcseit már károsíthatja. Javaslom, hogy Önök is helyezzenek ki ragacsos sárgalapokat. A lombkorona felső szintjén működnek megfelelően. Az alsóbb ágra akasztva csak egy-két héttel későbben jelzik az első egyedeket. Ekkor már késő, a termés nagyobb részét már „beköpték” a legyek. Ahol megtalálták a sárgalapon az első egyedeket (lásd a középső fotón) ott számolni kell. Ha a szüretig még „beleférnek” a felszívódó Mospilanok (14 napos é.v.i.), akkor ezzel is permetezhetnek. Később már csak a kontakt készítmények, a Decis, a Karate 2,5 WG, a Karate Zeon 5 CS más néven a Full 5 CS, és a Kaiso Garden alkalmazható, 3 ill. 7 nap é.v.i.-vel.

Országszerte komoly károkat okozott a fagy. Szőlőben, őszi és kajszibarackban, szamócában, krumpliban, stb. Segíthetjük a növények regenerálódását pl. Atonik, Amalgerol vagy komplex lombtrágyák kijuttatásával.

Ahogyan a lisztharmat fajok, úgy az atkák is jól teleltek és szépen szaporodnak ebben az időjárásban. A mai fényképen a szőlő nemezes gubacsatkájának súlyos kárképét láthatják. A gubacsképzők korántsem a legveszélyesebb atkafajok. A szabad szemmel nem látható levélatkák, pl. a szőlőn, fakadáskor sokkal nagyobb károkat okozhatnak, hasonlóan a takácsatkákhoz. Az atkák soknemzedékűek és egy időben megtalálható a tojás, a lárva és a kifejlett kártevő is. Sajnos az atkaölő szerek többsége nem pusztítja el az összes fejlődési alakot, ezért felváltva használják ezeket! A Nissorun 10 WP és a július 31-ig engedélyezett Flumite 200 kivételek, ún. transzlamináris hatásúak, a levéllemezen is áthatolnak, még a fiatal gubacsokba is bejutnak.

III. kategóriás még az Ortus 5 SC, az Envidor 240 SC, Zoom 11 SC, Fazilo, Floramite 240 SC, stb. Szerencsére nagyobb lett a választék! Ne feledkezzenek meg a kén atkagyérítő hatásáról sem!

Atkák ellen mindig apró cseppekkel, nagy lémennyiséggel és nedvesítő szerek hozzáadásával dolgozzanak.

Jó egészséget, szép kertet kívánok!

Zsigó György / agrotrend.hu

*

A Fitohorm lombtrágyázási ajánlata

Házikerti növények lombkezelési javaslatai:

A tavasz beindultával sajnos a gombabetegségek is elindultak és szép számmal károsítják szőlőinket, gyümölcsfáinkat. A gombák visszaszorítása mellett ne feledkezzünk meg növények lombon keresztüli makro és mikroelem pótlásáról sem. A fagykárok és a gombák igen jelentős mértékben lecsökkentik a növényeink egészségi állapotát. Szerettet szőlő-gyümölcseink immunrendszerét az okszerű mikroelem pótlással tudjuk megtartani, regenerálni.

A Fitohorm lombtrágyacsalád két tagja: a Fitohorm Turbo Foszfor és a Fitohorm Turbo Makro is egy speciális foszfor hatóanyagot tartalmaz. Ez a foszfor egy „foszfit” forma, ami beindítja a növények védekező mechanizmusát bizonyos gombafertőzések ellen, és mérsékli a környezeti stresszek káros hatásait. A rendkívül gyors hasznosulása fokozza a legtöbb növény védőszer hasznosulását. Gombaölő- + rovarölőszeres kezeléssel egy menetben nyugodt szívvel kijuttatható. A kezelések száma megismételhető. 

Házikerti használatra:

  • levélkezelésre: 1-2 %-os töménységben (max. 0,5 liter/10 liter víz), 2-5 alkalommal az aktuális permetezésekkel együtt,
  • talajkezelésre: a vetés vagy palántázás előtt 0,1 liter/100 m2 mennyiségben a talajba bejuttatva használjuk.
  • csepegtető öntözésre: itt 1000-szeres hígításban használható.

Igen jó kiegészítés lehet a két foszfites lombtrágya mellé a MikroMax készítményünk, ami a makroelemek (N, P, K) nélkülözésével kizárólag a harmonikus mikroelem-ellátást célozza (B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn), mint a neve is mutatja, azokat a lehető legnagyobb mennyiségben, a növények számára megfelelő arányban tartalmazza. A többszöri felhasználás itt is javasolt, a növényi immunrendszer megfelelő működése érdekében.

Házikerti használatra:

  • levélkezelésre: 2 liter/ha (0,1 liter/10 liter víz), 2-5 alkalommal megismételhető az aktuális  permetezésekkel együtt.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.