2020.04.05., vasárnap , Vince

Pályázat-figyelő

2011. december 08. csütörtök • 08:21

A BNP kiírta a pályázatokat a korábban a Mariano által bérelt területre

A Bükki Nemzeti Park (BNP) igazgatósága kiírta a haszonbérleti pályázatokat a vagyonkezelésében lévő közel 2900 hektárnyi területre, amelyet korábban a Mariano Kft. bérelt - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A haszonbérleti pályázatokat a kifüggesztéstől számított 45 napon belül kell benyújtani a BNP igazgatóságához.


    A tárca szerdai közleményében ismerteti: az igazgatóság a kiírásnál messzemenően figyelembe vette a kormány birtokpolitikai irányelveit és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet állami földterületekre kialakított egységes szempontrendszerét.

    A pályáztatás fő célja a helyi kis- és közepes családi vállalkozások, valamint az állattartó gazdálkodások megerősítése. Ennek megfelelően a BNP igazgatósága az eljárás során a helyben lakó, életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytató termelőket hozza helyzetbe, és a haszonbérbe adást állattartáshoz köti.

    A szerződések 2019-ig szólnak annak érdekében, hogy a bérletek az agrár-környezetgazdálkodási támogatásokkal (AKG) összhangban legyenek. A pályázóknak maradéktalanul be kell tartaniuk a természetvédelmi előírásokat és lakhelyük, illetve székhelyük nem lehet az érintett termőföld 20 kilométeres körzeténél távolabb. A jelentkezők sem az államtól, sem mástól nem tulajdonolhatnak és bérelhetnek 1200 hektárnál nagyobb területet.

    A most kiírt területeket korábban a részben olasz tulajdonosi hátterű Mariano Kft. bérelte a közlemény szerint. A Legfelsőbb Bíróság júniusban jogerős ítéletben semmisnek nyilvánította a BNP és a Mariano Kft. között 1995-ben létrejött földbérleti szerződést. Az ügy precedens értékű, mert a nemzeti parkok 1990 és 1995 között számtalan, az állam számára előnytelen szerződést kötöttek több tízezer hektárra - írja a tárca.

    A Mariano Kft. a piaci ár töredékéért bérelte a területeket, amelyek után több mint 800 millió forint támogatáshoz jutott. A társaság a terület egy részéért 100 forintot fizetett hektáronként, a nagyobbik részét térítés nélkül használta. Emellett a cég természetvédelmi kötelezettségeinek sem tett eleget.

    A kft. által korábban bérelt területek megpályáztatásával a Bükki Nemzeti Park igazgatósága azt a vidékfejlesztési tárca által is támogatott kormányzati célkitűzést tartotta szem előtt, hogy az szerezhessen földet Magyarországon, aki valóban művelni akarja, és ne spekulánsok kezébe kerüljenek a hasznosítható területek - tartalmazza a közlemény.Forrás: MTI

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.