2020.04.08., szerda , Dénes

Pályázat-figyelő

2012. március 30. péntek • 08:00

Bükki Nemzeti Park - helybeliek jutottak haszonbérlethez

Huszonöt helybeli pályázó gazdálkodhat a Bükki Nemzeti Park azon 2.800 hektárnyi területén, amelyet korábban a részben olasz hátterű Mariano Kft. bérelt - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a nemzeti park igazgatóságának a haszonbérleti pályázatokkal kapcsolatos döntéséről a vidékfejlesztési tárca sajtóirodája.

Erre azt követően került sor, hogy júniusban a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletben semmisnek nyilvánította a Bükki Nemzeti Park és a Mariano Kft. között 1995-ben létrejött földbérleti szerződést - emlékeztet közleményében a minisztérium.
    
Az igazgatóság a döntésnél figyelembe vette a kormány birtokpolitikai irányelveit és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet állami földterületekre kialakított egységes szempontrendszerét. A nyertesek mindegyike olyan helybeli gazdálkodó aki vállalta az állattartást is - teszik hozzá.

    
A közlemény szerint a 44 meghirdetett birtoktestre 41 pályázótól 149 pályázat érkezett.

    
A pályáztatás fő célja a helyi kis- és közepes családi vállalkozások megerősítése volt. Ennek megfelelően az Igazgatóság az eljárásnál a helyben lakó, életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytató termelőket részesítette előnyben.

    
A gazdálkodóknak maradéktalanul be kell tartaniuk a természetvédelmi előírásokat és lakhelyük, illetve székhelyük nem lehet az érintett termőföld 20 kilométeres körzeténél távolabb. Sem az államtól, sem mástól nem tulajdonolhatnak és bérelhetnek 1200 hektárnál nagyobb területet - ismertette a feltételeket a sajtóiroda.

    
A szerződések 2019-ig szólnak annak érdekében, hogy a bérletek az agrár
-környezetgazdálkodási támogatásokkal (AKG) összhangban legyenek. A VM közleménye szerint a Bükki Nemzeti Park sikeres haszonbérleti pályáztatása fontos és szimbolikus lépés ahhoz, hogy a vidék életében alapvető és gyökeres fordulat következzen be.
    
Azt is felidézték, hogy a Mariano Kft. a piaci ár töredékéért bérelte a területeket a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságától, amelyek után több mint 800 millió forint támogatáshoz jutott. A társaság a terület egy részéért 100 forintot fizetett hektáronként, a nagyobbik részét pedig térítés nélkül használta. Emellett a cég a természetvédelmi kötelezettségeinek sem tett eleget.

    
A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága azt a kormányzati célkitűzést tartotta szem előtt, hogy az szerezhessen földet Magyarországon, aki valóban művelni akarja azt - közölte a minisztérium.


Forrás: MTI


 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.