2022.01.18., kedd , Piroska

Pályázat-figyelő

2011. november 02. szerda • 10:30

Fiatal Gazda Pályázat - A Vidékfejlesztési Minisztérium Új Kiírása

Tervezett beadási határidő - 2011.november 28. - december 15. Egyedülálló lehetőség a mezőgazdasági pályázatok között, mivel maga az elnyert támogatási összeg vissza nem térítendő és előfinanszírozott.


A rendelet alapján, egy alkalommal költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatás vehető igénybe a mezőgazdasági tevékenység megkezdéséhez, a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságalapításának és a birtokstruktúra átalakításának előmozdítása, a mezőgazdasági munkaerő korstruktúrájának javítása, a vidék népességmegtartó képességének növelése, valamint a mezőgazdasági tevékenység hosszú távú fenntartása érdekében.

A jelenlegi tervezeti kiírás** szerint és a 2009 évi 113/2009-es FVM rendelet adatai alapján az összeg 40,000 euro, 10 EUME nagyságú gazdaság esetében. A támogatási összeg 90 %-ban előfinanszírozott.


Kik indulhatnak a Fiatal Gazda pályázaton?

Támogatást vehet igénybe az a személy, aki:

 • A támogatási kérelem benyújtásának időpontjában elmúlt 18 éves, de a 40. életévét még nem töltötte be;
 • Mezőgazdasági végzettséggel rendelkezők, akik még nem igényeltek eddig semmilyen támogatást az MVH-tól
 • Mezőgazdasági üzem vezetője***
 • Új gazdaságot hoz létre
 • Meglévő gazdaságot venne át
 • Nem töltötte be a 40. életévét.

 

Mikor  és hol adható be a pályázat?

A támogatási kérelmet 2011. november 28. és december 15. között lehet benyújtani az ügyfél lakóhelye, illetve székhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltségére, az MVH honlapján közleményben közzétett formanyomtatványon.


Mi kell a pályázathoz?

Kötelező regisztráció.

 • Miért? A regisztrációs lap leadásával kapnak az MVH-nál egy azonosítószámot, ami a pályázat érvényességét biztosítja, és amivel később beazonosítják a pályázót. Ez az eljárás hosszadalmas, két-három hetet vesz igénybe. A pályázat elbírálása során, pontazonosság esetén, kedvezőbb elbírálást kap a hamarabb benyújtott pályázat.
 • Menete: Regisztrációs lap eredeti példányát az illetékes területi kirendeltségen kell aláírtan leadni.
 • Minden dokumentum: A pályázat benyújtáshoz szükséges személyes dokumentumok (lakcímkártya, szig.), iskolai végzettség.


Mezőgazdasági végzettség igazolása (OKJ Aranykalász tanfolyam, vagy agrár végzettség közjegyző által hitelesített másolata). A megváltozott, csökkentett munkaképességű pályázóktól orvosi szakvélemény kiállítása szükséges

 

Pályázás esetén jó tudni!

A pályázati kiírás keretösszege betartása érdekében az Agrár-Vidékfejlesztésért felelős Miniszter a pályázatokat felfüggesztheti, ha a beadott pályázatok összege eléri a kiírt keretösszeget.

Mit jelent ez?

A pályázatok elbírálása során a Minisztérium a pontozás mellett a beérkezési sorrendet is figyelembe veszi, így a hamarabb beadott pályázatok előnyt élvezhetnek az elbírálás során.

A pontozásos bírálásnál nézik:

 • A beadott pályázati anyagot
 • A jól elkészített üzleti tervet 5 éves időtartamra
 • Valós és jó pénzügyi tervet
 • A pályázat beadásának időpontját
 • Képzettséget, életkort
 • Milyen működő gazdasági forma kerül átvételreA Multi Credit Csoport munkatársának javaslata:

A pályázók előzetesen konzultáljanak szakemberrel mindenképpen, a lehetőségek és az elképzelések megvalósításának realitásával kapcsolatban, hogy sikeres legyen a pályázat.

Egyéni pályázat esetén kész üzleti tervet dolgozzanak ki, amely minden részletet tartalmaz (elképzelés, üzleti terv, megvalósulási terv, költségvetés, időterv stb.)

Pályázatát időben adja le, ha lehet minél hamarabb, ugyanis pontegyenlőség esetén a beadás idejét is figyelembe veszik a bírálók.

Monitoring vizsgálattal szűrje ki a gazdaságának lehetséges gyenge pontjait és azokat a buktatókat, amikkel nem lesz sikeres a pályázat.

 

Multi Credit Csoport - www.termofoldek.hu

Mc Company

 

*Vidékfejlesztési Minisztériumi 2011. október 17-i kiírási tervezete szerint
**a Fiatal Gazda támogatási pályázati lehetőségről szóló tájékoztatás nem teljes körű és a 2009 évi 113/2009-es FVM rendelet adatai alapján készült
*** első alkalommal kezd gazdálkodni mezőgazdasági üzem vezetőjeként

A cikkben leírtak nem minősülnek konkrét ajánlatnak.

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.